Zbrojovka pod novým koučem Grmelou porazila Olomouc

Brno - Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili pod vedením nového kouče Ludevíta Grmely v předehrávce 23. kola první fotbalové ligy Sigmu Olomouc 2:0. První vítězství v jarní sezoně zajistily Brňanům v závěrečné čtvrthodině góly Pavla Mezlíka a Petra Švancary. Sigma už potřetí za sebou vyšla v lize bodově naprázdno, zápas dohrávala od 68. minuty bez vyloučeného Varadiho.

Grmela sáhl oproti poslednímu utkání Brňanů v Jihlavě (0:2) ke třem změnám. Do obrany nově zařadil Buchtu, do středové řady Frejlacha a v útoku nechal jen na lavičce domácí ikonu Švancaru, zatímco příležitost dostal Kroupa. Olomoucký trenér Pivarník po prohrách se Spartou zařadil do základní sestavy Housku a Petra.

Na výkonu Zbrojovky bylo patrné zlepšení oproti dosavadním jarním zápasům. Brňané bojovali a přidali důraz v osobních soubojích, zpevnili defenzivu a po celý úvodní poločas diktovali tempo hry. Měli územní převahu, do šancí se však dostávali s obtížemi, v zakončení postrádali přehled i přesnost. Dvakrát zahrozil po čtvrthodině hry Kroupa, ale v obou případech špatně zasáhl míč.

Sigma se úspěšně bránila a zmohla se jen na náznaky rychlých protiútoků, které hosté ani jednou nedotáhli do koncovky. Brankáře Doležala olomoučtí útočníci vážněji neohrozili.

Po změně stran ale zvýšili Olomoučtí aktivitu. Na několik minut dostali soupeře pod tlak a domácí obránci se dostávali do potíží. Největší šanci měl ve 48. minutě Ordoš. Nejdříve ve vyložené šanci netrefil míč a vzápětí jen nastřelil padajícího brankáře Doležala. Brňané chvilkový drtivý tlak odrazili, ale Olomouc převzala režii zápasu. Ofenzivu hostů ale částečně oslabilo v 68. minutě vyloučení střídajícího Varadiho po druhé žluté kartě.

Početní převahu Zbrojovka zužitkovala v 77. minutě, kdy Mezlíkovu střelu tečoval Vepřek a na změnu směru míče už brankář Zlámal nezareagoval. Hosté i v oslabení otevřeli hru, těsně před koncem se ale po jejich chybě dostal k protiútoku po necelé minutě svého pobytu na trávníku Švancara a sólo od půlící čáry zakončil druhou brankou.

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc 2:0 (0:0)

Branky: 77. Mezlík, 86. Švancara. Rozhodčí: Ardeleánu - J. Paták, Mokrusch. ŽK: Buchta, Frejlach, Brabec - Navrátil, Varadi, Vepřek. ČK: 68. Varadi. Diváci: 3521.

Brno: Doležal - Buchta, Brabec, Pernica, Husár - Mezlík, Zavadil, Frejlach (63. Sus), Lutonský (87. Michal Škoda) - Kroupa (85. Švancara), Markovič. Trenér: Grmela.

Olomouc: Zlámal - Koutný, Dreksa, Šindelář, Vepřek - Pospíšil, Houska - Petr (83. Javůrek), Ordoš (74. Hořava), Navrátil (46. Varadi) - Doležal. Trenér: Pivarník.

Ludevít Grmela (Brno): „Snažili jsme se soupeře napadat v hloubi jeho obrany, abychom jej nepustili k jeho hře. První poločas byl bez šancí, ve druhém jsme měli několikrát štěstí (při tlaku soupeře i při gólu Mezlíka), které nám v předchozích zápasech chybělo. Zvýšili jsme herní nasazení a chtění. Hráči dali do výkonu něco navíc.“

Roman Pivarník (Olomouc): „V prvním poločase byl zápas na obou stranách bez šancí. Brno nás předčilo v důrazu. Dobře nás napadali a komplikovali rozehrávku. Naše hra se po poločase změnila. Byli jsme aktivnější, využívali volné prostory. Chtěli jsme v Brně bodovat, bohužel jsme vyšli naprázdno.“