Louky za Lačnovem pokryly rozkvetlé šafrány skoro o měsíc později

Lačnov (Vsetínsko) – Tisíce fialových kvítků šafránu oznamuje na Valašsku příchod jara. Vzácná kvítka pochází z Alp, na Moravu se dostala vlastně náhodou. V Lačnově na Vsetínsku si místní svůj fialový jarní poklad bedlivě hlídají, každoročně totiž láká stovky turistů. Ve volné přírodě se ale přísně chráněný šafrán trhat nesmí.

Šáfránový koberec v Lačnov každoročně oznamuje příchod jara. Letos fialové kvítky kvůli chladnému počasí vykvetly téměř o měsíc později než vloni.

Šafrán bělokvětý roste jen na několika místech na Moravě, typicky jde o alpskou rostlinu. Podle místních se tady šafrán objevil spolu s napoleonskými vojsky. V seně, které armáda vezla pro koně, totiž byla i semínka této rostliny. Roste tady především díky čisté přírodě, vhodné půdě a také poloze zdejších pasek, které leží ve výšce nad 500 metrů nad mořem.

NO COMMENT: U Lačnova vykvetly šafrány (zdroj: ČT24)

Šafrán v kuchyni

Stojí víc než kaviár nebo lanýže - šafrán je vůbec nejdražší přísadou do jídla na světě. Cena za jeden kilogram koření se pohybuje mezi třiceti až čtyřiceti tisíci eur (téměř milion korun). Vědci z univerzity v kanadském Ontariu potvrdili jeho afrodiziakální účinky ve studii z roku 2011.

Do jídla se přidává hlavně kvůli chuti. „Šafrán dá jídlu specifickou příchuť a má výraznou barvu. Jídlu to dodá na exkluzivitě, protože jeho hodnota je nesporná. Nebudete vařit jen mleté maso na šafránu, bude to něco speciálního,“ prohlásil majitel francouzské restaurace Jean-Jacques Galliffet.

Jaro přivítaly i bledule a koniklece

Údolí Chlébské potoka tradičně s příchodem jara pokryly desetitisíce bledulí. I jejich vykvetení oddálila dlouhá zima. Bledulím se spíše než na Moravě daří v Čechách, například v okolí České lípy. I proto je lokalita u Nedvědice zařazena do evropské soustavy Natura.

NO COMMENT: Bledule v údolí Chlébského potoka (zdroj: ČT24)

Fialové kvítky obdivují i Brňané. V přírodním rezervaci Kamenný vrch kousek za paneláky jaro oslavují rozkvetlé koniklece. Lokalita s desetitisíci rostlin je světovým unikátem, jde patrně o největší populaci ohroženého koniklece velkokvětého. Kromě brněnské lokality mohou fialové květy lidé obdivovat také na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Německu nebo také Srbsku.

Vydáno pod