Mozart se v Olomouci vyléčil z neštovic a složil symfonii

Olomouc – Světoznámý hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart pobýval v roce 1767 jako jedenáctiletý chlapec v Olomouci. Jeho rodiče tam s ním ujeli z Vídně před černými neštovicemi, které se nevyhnuly císařské rodině ani malému geniovi. Jeho nedlouhý pobyt, který však nebyl bezvýznamný, neboť se tam nejen vyléčil ze smrtelně nebezpečné choroby, ale také složil 6. symfonii F dur, připomíná výstava v Arcidiecézním muzeu Olomouc.

„Město Olomouc se výstavou připojuje k mezinárodnímu projektu Mozart Ways, který turisty z celého světa provází městy a místy, s nimiž se protnuly životní osudy skladatele a jeho rodiny,“ uvedl mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

Kromě vzácných dokumentů, mezi nimiž je faksimile Mozartova rukopisu Larghetta a Allerga z roku 1782 nebo Smyčcový kvartet E dur ze stejného roku, najdou návštěvníci v muzeu podrobný popis skladatelova pobytu v Olomouci.

Do měsíce opět seděl u klavíru

Do Olomouce přijel 26. října 1767 s otcem Leopoldem, matkou Marií Annou a šestnáctiletou sestrou Nannerl. Cestovali kočárem. „Ubytovali se v hostinci U černého orla na Dolním náměstí, známém pod názvem Hauenschildův palác. Když se tam začaly u Wolfganga projevovat příznaky pravých neštovic, využil jeho otec známosti s kapitulním děkanem Leopoldem Podstatským z Prusinovic, který pak celou rodinu Mozartových ubytoval ve svém sídle na kapitulním děkanství, kde je dnes Arcidiecézní muzeum,“ vysvětlila kurátorka hudební sbírky Arcidiecézního muzea Kroměříž Jitka Kocůrková.

Mozartovi měli k dispozici dva pokoje i děkanova lékaře. Dostalo se jim velmi přátelského přijetí. Wolfgang se díky dobré péči rychle zotavil tak, že mohl opět komponovat. 23. prosince 1767 rodina odjela do Brna, kde ji čekalo koncertování, poté pokračovala do Vídně.

Wolfgang Amadeus se narodil 27. ledna 1756 v Salzburgu jako nejmladší ze sedmi dětí. Dospělosti se však dožil jen on a jeho starší sestra, která s ním byla také v Olomouci. Mimořádné hudební nadání projevoval od útlého dětství, skládal už v pěti letech. Rodiče s ním už jako s dítětem projeli půlku Evropy.

Olomoucká výstava obsahuje také ukázky z prvního většího životopisu Wolfganga Amadea Mozarta od dánského diplomata a historika Georga Nikolause von Nissena, který se spřátelil a později oženil s vdovou po skladateli Constanze Mozartovou.