Soudy odmítají převzít část agendy telekomunikačního úřadu

Brno - V Brně dnes jednaly špičky české justice. Soudcům se nelíbí návrh vlády, podle kterého by soudy nově řešily spory kvůli nezaplaceným účtům za telefon nebo internet. Tedy agendu, kterou dosud rozhodoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Plán označili za nepřijatelný z důvodu obav o ochromení tuzemského soudnictví.

Česká televize má k dispozici aktuální údaje brněnské pobočky ČTÚ - v loňském roce jen z regionů jižní Morava Zlínsko a Vysočina úřad obdržel 12 tisíc podobných oznámení. Jeho pracovníci za jeden rok nestihnou vyřídit všechny. Skříně i sklep mají plný spisů čekajících na vyřízení.

„Dokonce jsme teď museli přikoupit další regál do jedné z kanceláří,“ postěžoval si jeden z úředníků.

Hromady stížností úředníci telekomunikačního úřadu nestíhají vyřizovat (zdroj: ČT24)

Od roku 2014 ale ministerstvo spravedlnosti připravuje změny, podle kterých by peněžité spory telekomunikačních společností měly převzít soudy - tak, jak je to obvyklé v jiných zemích. „Náklady na soudní úředníky jsou navíc nižší než na dosavadní zaměstnance ČTÚ,“ podotkla mluvčí rezortu Petra Hrubá s tím, že jde o systémově správné řešení.

Soudům se však připravované změny nelíbí - samy jsou už teď přetížené vlastními záležitostmi. Personálně jsou přitom sotva na 70 procentech.

„Krajské soudy obecně jsou mimořádně přetíženou instancí. V Brně mají úředníci na některých úsecích ke zpracování 400 až 600 spisů. Další zatížení bych už považoval za téměř nemožné, pokud nemá dojít ke kolapsu soudního systému,“ tvrdí soudce Krajského soudu v Brně Jan Kozák. Velké množství práce má podle něj vliv i na rychlost vyřizování stížností.

Soudce Jan Kozák o přetíženosti úředníků na krajských soudech (zdroj: ČT24)

„Pokud má úředník na jednotlivé případy méně času, může to samozřejmě mít vliv i na kvalitu rozhodování. V konečném důsledku tím trpí nejen soudci, ale i účastníci řízení,“ varoval Kozák.

„Znamenalo by to zpomalení veškeré ostatní agendy, a pro občany by nastalo také výrazné zdražení těchto jednotlivých kauz, u kterých operátoři vymáhají dlužné částky,“ míní místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Telekomunikační úřad už v minulosti tvrdil, že jej soukromoprávní spory o peněžité plnění
zatěžují. Proto začal usilovat o převedení agendy na soudy. Návrh ministerstva však počítá i s personálními přesuny, se kterými ČTÚ nesouhlasí.