Archeologové pokračují v průzkumu bratrské školy v Přerově

Přerov - Přerovští archeologové se vrátili do cenné lokality v předpolí Tyršova mostu, kde loni odkryli část základů školy Jednoty bratrské. Průzkum ale nestihli dokončit, neumožnilo jim to počasí. Na zmapování půdorysu budovy spojené s jednou z největších postav českých dějin, Janem Amosem Komenským, čeká i magistrát. Na místě totiž plánuje otevřít parkoviště.

„Zahájili jsme záchranný archeologický výzkum v lokalitě Na Marku, čekali jsme na příhodné klimatické podmínky. Chystáme se odkrýt zbylou východní část bratrského domu se školou, který zde byl vybudován členy Jednoty bratrské v 16. století,“ řekl archeolog a přerovský zastupitel Zdeněk Schenk.

Hned první den archeologové objevili pomocí detektorů kovů dva církevní medailonky ze 17. až 18. století, které se nosily na krku pro štěstí. Odborníkům se už dříve podařilo na místě zachytit kromě základů severní obvodové zdi i její východní část. Lokalizovali také jihovýchodní nároží. V průzkumu chtějí pokračovat co nejrychleji, protože město chce na místě vybudovat dvacet parkovacích míst.

Odhalení pravděpodobných základů školy Jednoty bratrské
Zdroj: Galgonek Vladislav/ČTK

Okolí Tyršova mostu začali archeologové zkoumat loni v dubnu. Před školou se jim podařilo odkrýt téměř celý půdorys renesančního kostela svatého Marka, který společně s přilehlou školou Jednoty bratrské tvořil duchovní centrum Přerova. V místech před novým mostem archeologové odkryli základy mostní brány, kanalizační systém z přelomu15. a 16. století i středověkou pec. V Pivovarské ulici zachytili torza základů původní městské brány či linii parkánové zdi. Sbírky doplnily unikátní kachle s biblickými výjevy z pozdně gotické doby nebo cenné mince včetně zlaté mince z doby Osmanské říše.

Odborníci označili nálezy za unikátní. Zastupitelé nedávno rozhodli o vytvoření pracovní skupiny, která by měla najít nejvhodnější formu jejich prezentace do budoucna.