Kontrabasista Jiří Slavík koncertuje v Česku

Havířov - Přijel se svou skupinou Fly Agaric - Červená mochomůrka - do České republiky. Rodák z Havířova je jediným jazzovým muzikantem, který vystudoval prestižní Královskou hudební akademii v Londýně. Během evropského turné po klubech vystupuje se svými spoluhráči také na sérii výchovných koncertů pro děti.

Jako malý začal hrát Jiří Slavík na housle. Pořád ho srovnávali se starším a lepším kamarádem. Ve dvanácti letech proto raději přešel na kontrabas.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Myslel jsem, že budu technik, fyzik nebo sportovec. Nechtěl jsem být muzikant, který cvičí osm hodin a musí se trápit. To vůbec nebylo pro mě“, prozradil Jiří Slavík.

Dnes žije v Paříži a živí se hudbou. Na kontě má celou řadu soutěžních úspěchů a koncertoval po celém světě. Jazzovou skladbu vyučuje na pražské HAMU. Pořád ale tvrdí, že muzikant se nesmí trápit.

„Myslím si, že muzikant musí myslet hlavně hlavou, ne prsty. Pro muzikanta je důležité, aby se zamyslel nad tím, co slyší kolem sebe. To člověka hodně ovlivní,“ řekl Jiří Slavík.

Do čajovny v Kopřivnici přivezl moderní jazz s přesahem do latinskoamerické hudby, východoevropského folklóru a rytmů černého kontinentu. Kritici na Fly Agaric vyzdvihují emoce a spontánnost.

Na výchovném koncertě o den později vyprávěl úspěšný kontrabasista havířovským studentům o kořenech jazzu. 

Z Havířova míří jazzband rovnou do Vídně a dál do Bruselu, Paříže a Rejkjavíku. Koncertní šňůru ukončí v New Yorku.