V olomoucké nemocnici proběhlo cvičení

Olomouc - Ve Fakultní nemocnici v Olomouci dnes cvičili lékaři koordinaci při hromadné nehodě. Na šesti desítkách figurantů chtěla nemocnice prověřit akceschopnost jednotlivých pracovišť a vzájemnou komunikaci během masového příjmu raněných. Podobná cvičení pořádá zařízení každý rok. Zatím ovšem lékaři v tak velkém měřítku nezasahovali.

V jedenáct hodin operační středisko přijalo zprávu o srážce autobusu, auta a několika chodců. Ve Fakultní nemocnici vypukl poplach. Krizový telefonát oznámil, že vzhledem k mimořádné události se předpokládá hromadný příjem raněných.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Kvůli fingované nehodě uzavřeli lékaři i vstupní halu nemocnice. Sloužila k ošetření lehce zraněných. Jiné pacienty odesílali koordinátoři do jiných částí komplexu.

Po půlhodině čekání a příprav přijely první sanitky s realisticky nalíčenými pacienty. Jen na tvorbu ran použili maskéři osmdesát litrů umělé krve a padesát kostí z moduritu.

Při hromadných neštěstích dohlíží na pacienty a rodinné příslušníky i tým psychologů. Lékaři si musí poradit jak s příjmem raněných, tak s následnou péčí. Na vše dohlíží tým rozhodčích. „Hodnotíme nejen činnost jednotlivých zaměstnanců, ale i připravenost nemocnice,“ uvedla Jaroslava Hejdová, rozhodčí z Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Výsledky budou sloužit k vylepšení dosavadních postupů. V reálu museli lékaři stav pohotovosti naposledy vyhlásit při vlakovém neštěstí ve Studénce. 

Vydáno pod