Práce na dálku nebo péče o seniory. Regiony postižené nezaměstnaností hledají řešení

Hodonín/Tišnov – Okresy s nejvyšším počtem nezaměstnaných na jižní Moravě hledají způsob, jak je zaměstnat. V Hodoníně se chtějí s firmami dohodnout, aby nezaměstnaným umožňovaly pracovat na dálku. Jihomoravská pobočka Úřadu práce navíc spouští pilotní projekt, který lidi bez práce po rekvalifikaci zaměstná v sociálních službách.

Na Hodonínsku je bez práce podle údajů Českého statistického úřadu z konce března přes jedenáct procent lidí. Hůř už je na tom jen Znojemsko, kde nezaměstnanost atakuje hranici 11,5 procenta. Zatímco ve Znojmě projekt na snížení nezaměstnanosti už běží, Hodonín ho teprve plánuje.

Hodonínský projekt Pracujte na dálku, který má lidem umožnit pracovat z domova, chce město naplno spustit v létě. Zájemci ze strany nezaměstnaných i firem se ale mohou hlásit už teď. „Zájem mají většinou maminky na mateřské dovolené nebo lidé, kteří mají obtížnější přístup na trh práce nebo jsou doma a pečují o osobu blízkou,“ popsal místostarosta Hodonína Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Do projektu se zapojila i Lenka Kuchyňková. Její osmiletá dcera Natálie je zdravotně postižená, vyžaduje celodenní péči. I tak chce její matka pracovat - alespoň na dálku. „Patřím přesně do kategorie, pro kterou je taková práce ideální, do klasického zaměstnání nemůžu kvůli dceři nastoupit. Není mi ještě ani čtyřicet a je pro mě deprimující sedět doma až do důchodu. Chci něco dělat,“ vysvětlila Kuchyňková.

Zájemců o práci je už zhruba padesát, u firem projekt takový ohlas nevyvolal. Zatím se přihlásily jen tři. Webový portál, na kterém by se nabídky i poptávky práce měly shromažďovat, chce město zprovoznit do konce května.

Pilotní projekt úřadu práce: z tisícovky nezaměstnaných se stanou pečovatelé

Alexandra Foukalová sice vystudovala sociální práci na Univerzitě Palackého v Olomouci, práci ale více než půl roku sháněla marně. „Narážela jsem na velký problém kvůli tomu, že mi chyběla praxe v oboru. Po škole jsem totiž pracovala delší dobu v jiné oblasti,“ potvrdila Foukalová. Teď je jednou z těch, kteří se zapojili do společného projektu jihomoravského úřadu práce a obecně prospěšné společnosti Místní sociální služby. Ten má lidi bez práce zaměstnat jako pečovatele o seniory.

Vznik zhruba tisícovky pracovních míst úřad podpoří více než padesáti miliony korun. „V oblasti terénní pečovatelské služby mají obce a samospráva velké rezervy, například v domácí hospicové péči. Letos by mělo najít práci asi 700 lidí, další pak v příštím roce,“ uvedla ředitelka úřadu Marie Cacková.

Proškolení klienti úřadu práce budou za seniory dojíždět
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Práci najdou především ti, kteří v minulosti absolvovali rekvalifikační kurzy zaměřené právě na sociální oblast, nebo mají v tomto oboru předchozí zkušenosti. „Vybrané lidi pak doškolíme a absolvují alespoň měsíc v nějakém zařízení pro seniory, abychom viděli, jak práci se starými a nemocnými lidmi zvládají,“ popsal František Bublan z Místních sociálních služeb.

Terénní pracovníci by měli seniorům pomoct se vším, co budou potřebovat. „Náplň práce se bude lišit podle potřeb klientů – budou to činnosti od úklidu, nákupu, ohřátí oběda, až po třeba ošetření pacientů, kteří potřebují komplexní péči,“ dodal Bublan.

Do pilotního projektu úřadu práce se zapojil i Tišnov. Tady pečovatelských služeb využívá více než pět set lidí a radnice počítá, že jejich počet do budoucna poroste. „Jak populace stárne, tak zcela logicky tyto služby jsou nedostatkovým zbožím,“ vysvětlil starosta Jan Schneider (ČSSD), proč se město zapojilo. V budoucnu bude mít zájem o zhruba desítku terénních pracovníků. Podobně by se do projektu měla zapojit i další města a obce.

Téma nezaměstnanosti v UvR (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v jednotlivých okresech Jihomoravského a Zlínského kraje

Ve Znojmě nezaměstnaným pomáhá projekt Kolumbus

Projekt na podporu zaměstnanosti lidí z regionu spustilo i Znojmo. Na podzim loňského roku město spustilo projekt Kolumbus a už za měsíc zaznamenalo první úspěch – rozšíření provozu firmy, která ve Znojmě vyrábí hračky. Práci tak získaly tři desítky lidí. Cílem projektu je nejen nová pracovní místa vytvářet, ale také je lidem bez práce pomoct hledat.

Město se zaměřilo především na studenty, kterým nabízí praxi přímo na městském úřadě nebo v některé příspěvkové organizaci. Po absolvování stáže by se jim práce měla hledat lépe. Znojmo se také rozhodlo podpořit jazykové vzdělání svých obyvatel. V rozpočtu vyčlenilo milion korun, které rozdělí těm, co úspěšně složí zkoušky z angličtiny nebo němčiny. Cena za certifikát se může vyšplhat až na šest tisíc korun.

Ve Znojmě je bez práce 12 lidí ze 100
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Znojmo dále otevřelo portál s pracovními nabídkami z Rakouska. „Velmi nás překvapil velký zájem o inzerované pozice v Rakousku, a téměř jsme nestačili odpovídat na dotazy více než 200 zájemců během dvou týdnů od zveřejnění,“ okomentovala spolupráci Radka Pavlíková z Rakousko-české hospodářské společnosti. Upozornila, že se nezabývají zprostředkováním práce, ale pouze vyhledáváním nabídky volných pracovních míst z veřejně dostupných zdrojů v Rakousku.

Odkaz na web projektu Kolumbus s nabídkami práce v Rakousku.

Pro začínající podnikatele chce město otevřít inkubátor – v prostorách, které firmám poskytne zdarma, dostanou příležitost rozjet svoje podnikání. Pokud budou chtít, mohou spojit síly i se studenty znojemských ekonomických škol, kteří jim v rámci svojí praxe zdarma povedou účetnictví.

Město projekt částečně financuje z peněz vybraných za výherní hrací automaty.