Hasiči poprvé cvičili evakuaci ze střechy AZ Tower

Brno - Brněnští hasiči si vyzkoušeli cvičení, ke kterému donedávna neměli k dispozici podmínky. Figuranty dnes pomocí vrtulníku zachraňovali z nedávno dostavěné nejvyšší budovy Brna i Česka. Kvůli členité střeše AZ Tower, museli zachraňované osoby do vrtulníku opatrně vytáhnout jeřábem.

Vrtulník pendloval mezi 111 metrů vysokou stavbou a tuřanským letištěm. Celé cvičení trvalo přibližně hodinu. Během ní odvezla posádka z nejvyšší budovy v Česku do Tuřan šest lidí. Samotné „zachraňování“ ze střechy, nad kterou se vznášel vrtulník, trvalo pokaždé do deseti minut.

Ačkoli pro pilota vrtulníku Karla Krásného akce představuje let podobný jakýmkoli jiným, cvičení je nutné z několika důvodů. „Evakuace z takto vysoké budovy dosud nebyla odzkoušena, musíme najít a vyzkoušet cesty například pro transport ze střechy,“ popsal pilot stroje s označením Bell 412.

  • Záchranář se spouští z vrtulníku (pohled ze střechy AZ Tower) zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4576/457584.jpg
  • Záchranář vytahuje figuranta do vrtulníku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4576/457583.jpg
  • Kvůli členité střeše mrakodrapu si musí záchranáři vypomoci jeřábem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4576/457581.jpg
  • Pohled z AZ toweru na blížící se záchranářský vrtulník zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4576/457580.jpg

Výzvou podle něj bude například členitost střechy. Kvůli tomu na ní vrtulník nemůže přistát a figuranty, v případě ostré akce ohrožené lidi, bude nutno zachraňovat jeřábem. „Nesmíme přitom dopustit kontakt zachraňovaných lidí s prvky sřechy, jako jsou třeba hromosvody,“ upřesnil Krásný. Komplikací podle něj může být i výška. „Víří se tu vzduch a dochází k poryvům větru. Všechny tyto podmínky je potřeba vyzkoušet,“ dodal pilot policejního vrtulníku, který si na akce půjčují i hasiči.

NO COMMENT: Záchranářské cvičení na AZ Tower (zdroj: ČT24)

Právě kvůli větrným poryvům skončilo cvičení nakonec předčasně. I tak ale hasiči hovoří o tom, že splnilo svůj účel. „Během tří náletů se nám z vrchu povedlo zachránit všechny. Skončili jsme dřív hlavně kvůli tomu, že v tomto počasí při silném větru nechceme vystavovat nebezpečí posádku ani záchranáře,“ zhodnotil cvičení velitel jednotky Jiří Buček.