Letecké muzeum v Olomouci má nové exponáty

Olomouc - Dnes v noci sem nové přírůstky převezli zaměstnanci muzea z letiště v Praze-Kbelích. Jedná se o unikátní prototypy letounu Il – 14 FG a prvního Československého proudového letadla L-29 Delfín. Desítky let odstavené stroje teď čeká renovace. Lidé obě letadla uvidí už začátkem května, kdy muzeum zahájí letošní sezónu.

Unikátní Iljušin přicestoval do Leteckého muzea po rychlostní silnici mezi Mohelnicí a Olomoucí.  Kvůli rozměrům byl bez křídel a podvozku a byl přivezen na speciálním nákladním autě.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kamiony s prvním Iljušinem dorazily do Olomouce krátce po dvacáté hodině. Dnes ráno musel trup letadla z nákladního auta pomocí lan sundat jeřáb.

Letounu je šedesát let. Jeho stav odpovídá stáří a pracovníci muzea se ho budou snažit dát trochu dohromady. Byl to původně dopravní letoun a byl přestavěn pro účely vojenského mapování a snímkování.

Letecké muzeum vzniklo v Olomouci před čtyřmi roky. V současné době jsou tu k vidění desítky exponátů. Většinou prototypů, které jsou jediné svého druhu na světě.