Policisté kontrolovali čipování psů

Havířov - Už jen čtvrt roku mají obyvatelé Havířova na to, aby očipovali své psy. Městští policisté je dnes kontrolovali. Od srpna totiž začne platit obecně závazná vyhláška, kterou radnice schválila loni v létě. Hříšníkům, kteří čip psovi nepořídí, bude hrozit několikatisícová pokuta. Povinnost čipovat psy už platí v řadě měst v regionu.

Malí i velcí, štěňata i dospělí, všichni havířovští psi musejí mít čip. Strážníci se proto vydali na kontrolu do ulic. Zatím chtějí pejskaře jen upozornit a taky otestovat nové čtečky na čipy. „Můžeme zjistit přesnou rasu psa, věk a jméno majitele psa, jeho bydliště i kontakty a dokonce tam může být uložena i fotografie  psa,“ uvedl Bohuslav Muras, ředitel Městské policie Havířov.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

V Havířově lidé chovají přes šest a půl tisíce psů a čip má zatím jen čtvrtina z nich. Čas se jim ale krátí. „Město má obecně závaznou vyhláškou nasmlouvaných šest veterinářů a v těch následujících třech a půl měsících je čeká hodně práce,“ uvedla Eva Wojnarová, mluvčí Havířova.

Veterináři očekávají největší nápor v červenci.

Od srpna už budou strážníci nemilosrdní. Udělit můžou až padesáti tisícovou pokutu.

Čip musí mít od konce loňského roku i psi v Ostravě. Tady s tím ale pejskaři nesouhlasí a sepsali už i petici.

V Ostravě si čip zprvu měli hradit sami majitelé psů, teď město ustoupilo a přispívá jim stokorunou. Havířovská radnice dává pejskařům až do konce roku dvě stovky a v Karviné čipování plně hradí město.