Z průmyslového areálu v Otrokovicích unikl mrak chlóru

Otrokovice - Žlutý mrak chlóru zaměstnal ráno zlínské hasiče v areálu průmyslového objektu Toma Otrokovice. V jedné z budov byla zřejmě jako ekologická zátěž uskladněna kyselina chlorovodíková. Zřejmě zde došlo k požáru, jehož výsledkem byla chemická reakce, při níž vznikl mrak chlóru. Hasiči museli násilím vniknout do objektu, kde uskladněnou látku zkrápějí vodou, aby chemickou reakci zastavili.

Hasiči čekají na příjezd chemické jednotky, která by měla přesně určit míru znečištění ovzduší. Podle prvotních informací hasičů, ale nehrozí žádné vážné nebezpečí. Sami zasahují bez dýchacích přístrojů. Ohroženi by neměli být ani obyvatelé Otrokovic, protože koncentrace jsou velmi nízké. Lidé byli přesto upozorněni, aby příliš nevětrali.

Amatérské záběry žlutého mraku nad Otrokovicemi (zdroj: ČT24)

Ředitel Tomy Radek Heger řekl, že dým stoupal z budovy, která dříve sloužila koželužnám na přípravu roztoků. Když se koželužny dostaly do konkurzu, Toma objekt odkoupila. „Nevěděli jsme vůbec, co v těch nádržích je. Proto jsme je zabezpečili tak, aby kapaliny nemohly například uniknout do kanalizace nebo spodních vod,“ uvedl Heger.

Poté si Toma objednala specializovanou firmu, která měla zjistit obsah nádrží a ekologicky ho zlikvidovat. Firma na místě pracovala v úterý, v noci na dnešek zřejmě nastala chemická reakce. „Nyní se na místo nemůžeme dostat, zabezpečili ho hasiči, takže nevíme přesně, co se tam stalo. Samozřejmě se ta stará zátěž bude muset zcela zlikvidovat,“ podotkl ředitel.