Zpívá celá rodina už zná své novodobé vítěze

Tři rodiny, jež se nebojí postavit před publikum a kamery, hvězdná porota a moderátor, který dovede pobavit i povzbudit. Byť s jinými tvářemi a v nových kulisách, legendární televizní soutěž Zpívá celá rodina je zpět. Česká televize ji v podobě speciálního dílu vzkřísí ke svému šedesátému výročí.

Do Rotundy pavilonu A na brněnském výstavišti začaly proudit hloučky lidí - od pamětníků slavného pořadu z minulé éry až po nejmenší děti. Tři rodiny, kterým bude zanedlouho patřit pódium, už čekají v zákulisí. Někteří z nich nervózně přešlapují, jiní se naopak nemůžou dočkat, až přijde jejich velká chvíle. Soutěžící vůbec prvního dílu Zpívá celá rodina, který měl svou premiéru na stejném místě v roce 1975, to dost možná prožívali úplně stejně.

„Písničku jsem vybírala podle srdíčka,“ svěřila se nejzkušenější členka třetího týmu Anna Ryvolová. „Do soutěže nás přihlásil syn. A já jsem pro každou špatnost,“ usmála se.

Oblíbeného pořadu Zpívá celá rodina se v letech 1975 až 1979 natočilo celkem 21 dílů. Šlo o první televizní talentovou „reality show“ v tehdejším Československu, v níž ve zpěvu písní všech žánrů soutěžily vždy tři tříčlenné rodinné týmy. Podmínkou bylo kromě příbuznosti soutěžících také jejich rozvrstvení do tří různých generací - přihlásit se tedy mohl například vnuk, tatínek a babička.

Porota každého člena rodiny boduje jednotlivě, ovšem o celkovém vítězi rozhoduje součet jejich bodových výkonů.

V porotě tentokrát zasedli Janek Ledecký, Petra Janů a hudební publicista Českého rozhlasu a diskžokej Miloš Skalka. Jako první před ně kurážně předstoupil nejmladší soutěžící, osmiletý Lukáš. Prozradil o sobě, že jeho nejoblíbenější písničky jsou Večerníček a Bedna od whisky.

„Takže ty sis dneska vybral písničku Večerníček?“ zeptal se ho moderátor Roman Vojtek. „Super, to je myslím ke tvému věku adekvátní. Víš, co je to adekvátní?“ Chlapec sklopil oči a zavrtěl hlavou. „Nevadí, tak to občas používej, pak budeš vypadat dobře,“ škádlil ho moderátor, aby trochu uvolnil atmosféru.

Jak se ovšem ukázalo, nebylo to potřeba. Drobný chlapec se suverénně postavil před mikrofon a bez jedinného zaváhání odzpíval celý song jako zkušený sólista, a tím vykopl laťku pořádně vysoko.

Návrat s čistým štítem

Roman Vojtek převzal moderátorskou štafetu po tehdy ještě konferenciérovi Vladimíru Dvořákovi. „Pořad jsem měl jako malý kluk moc rád. Ještě dnes si pamatuju, jak jsem záviděl těm rodinám, že tam můžou vystupovat. Nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu mít tu čest pořad sám moderovat,“ prozradil o sobě.

Na svém předchůdci obdivuje především jeho přirozenost. „Je strašně kouzelné, jak byl obyčejný - v herecké hantýrce se říká, že si neutíral nos židlí. Všechno měl vystavěné na své osobnosti a na úžasném humoru, který ztělesňoval,“ zavzpomínal Vojtek na Vladimíra Dvořáka.

Jak se moderátor Roman Vojtek připravoval na natáčení? (zdroj: ČT24)

Přesto se moderátor brání tomu, aby sklouzl ke snaze Dvořáka za každou cenu napodobit. „Před natáčením jsem měl nutkání pustit si na internetu nějaký starší díl, ale nechtěl jsem se tím nechat ovlivnit. Skoro po čtyřiceti letech vstupujeme do pořadu s čistým štítem, je úplně jiná doba, divákům se už asi líbí něco jiného,“ míní.

Režisér pořadu Petr Soukup to vidí stejně. „Určitě nechceme dělat retro pořad, který by přímo navazoval na to, co bylo tenkrát. Od té doby utekla spousta let a chceme, aby to odpovídalo dnešní době. Bude to moderní pořad na stejné bázi, která je podle mě velmi dobrá,“ vysvětlil.

  • Zpívá celá rodina - 70. léta zdroj: ČT Brno
  • Zpívá celá rodina - 70. léta zdroj: ČT Brno

Vzpomínka na Zpívá celá rodina v pořadu Retro.

Soutěž stejně jako před lety oživila role patronů rodin, tedy osobností z hudební branže, jejichž úkolem bylo přivést rodinu na pódium a poté ji obhajovat před porotou. Tohoto úkolu se zhostila Markéta Konvičková s Elis Mrázovou, Petr Kolář a Václav Neckář s bratrem Janem. Za kvalitní „lobbing“ patronů a sympatií, kterými jako rodina zapůsobila na porotu, měly týmy šanci získat bonusové body, které nakonec mohly zamíchat i celkovým pořadím. Výhra byla přitom lákavá - rodinný zájezd za 150 tisíc korun.

Důležitý je nejen talent

Pozvánku do obnovené soutěže Česká televize zveřejnila koncem letošního února. Přihlásilo se do ní několik desítek rodin, z nichž tvůrci pozvali zhruba dvacet na dvoudenní konkurz. Podle režiséra Soukupa byl výběr dosti náročný.

Režisér Petr Soukup o pořadu Zpívá celá rodina (zdroj: ČT24)

„Během velmi pečlivých zkoušek jsme vybrali tři rodiny - nechci říct nejlepší, ale rozhodně nejzajímavější. Ten pořad není o tom, abychom tu našli deset kopií Heleny Vondráčkové nebo Karla Zicha. Jde o to, aby to byly spíš osobnosti, aby rodina zaujala i příběhem svých tří generací,“ uvedl Petr Soukup.

Nalézt tři schopné zpěváky v rozpětí tří různých generací,  kteří navíc mají dostatek odvahy, může být opravdový oříšek. O to více obdivu však získá ten, kdo z lásky ke svým bližním dokáže nalézt kuráž k tomu, že zcela bez zkušeností vystoupí před velkým publikem jen proto, aby podpořil dva talentované členy rodiny.

Jak to celé dopadlo, ovšem prozrazovat nebudeme. Česká televize záznam napínavého soutěžního klání odvysílá v sobotu 25. května večer na kanálu ČT1. Kdo ví, třeba v něm zazáří i novodobý následovník nebo následovnice Barborky Basikové, která na sebe právě ve Zpívá celá rodina upozornila coby dvanáctiletá dívka.