Bohumím si vezme úvěr na renovaci všech panelových věžáků

Bohumín - Vedení města Bohumín se rozhodlo pro rozsáhlou revitalizaci panelových domů. Z dvaadvaceti věžových domů je zatím komplexně zrenovováno jen deset. „Město si na hromadné opravy panelových domů chce vzít úvěr,“ řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

„Vlastníme hodně panelových domů, ale u těch věžových se nejvíce projevují vady panelové technologie, a ty je proto třeba přednostně odstranit. Při té příležitosti je zároveň i zateplíme. Protože se nám osvědčila hromadná výměna oken, chceme tento model zopakovat také u rekonstrukcí věžových domů,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl z ČSSD.

Letos město plánuje kompletní opravu dvou věžových domů, během let 2014 a2015 se pustí do úpravy zbývajících deseti. Náklady na komplexní opravu jednoho domu jsou mezi deseti až 12 miliony korun. „Veškeré vybrané nájemné dáváme zpět do oprav našich domů,“ řekl starosta Petr Vícha a doplnil, nájemné město v této souvislosti zvyšovat nebude.

Ročně město vybere na nájemném kolem 130 milionů korun. Náklady na plánovanou revitalizaci domů odhaduje zhruba na 120 milionů. „Na renovaci si město vezme úvěr 55 milionů korun, zbytek nákladů uhradí z peněz od nájemníků, stejně jako splátky úvěrů, který by mělo doplatit v roce 2020,“ uvedla Balcarová. Nejstarší věžáky jsou ze sedmdesátých let 20. století, nejmladší věžový dům je z roku 1991. Městu patří 4400 bytů.