Nejvyšší soud potvrdil desetiletý trest za znásilnění dětí z Orlové

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání Štefana Chudého odsouzeného za znásilnění dvou dětí k deseti rokům vězení, potvrdil pravomocný rozsudek. Podle soudů Chudý donutil v lednu 2010 chlapce a dívku z Orlové ve věku osm a deset let k orálnímu sexu. Hrozil jim loveckým nožem.

Muž popírá jakoukoliv vinu, což zopakoval i v dovolání. Zpochybnil většinu důkazů včetně pachové identifikace, trval také na revizní expertize DNA. Soudy podle něj neměly zájem zjistit pravdu. Podle Nejvyššího soudu se však totožné námitky objevovaly od počátku trestního řízení a justice se s nimi vypořádala.

„Z postupu soudů obou stupňů je zřejmé, že provedly ve věci velmi rozsáhlé dokazování, všechny dostupné důkazy potřebné k prokázání viny obviněného hodnotily jednotlivě i ve vzájemných souvislostech a dospěly ke skutkovým závěrům, které neodporují zásadám formální logiky,“ stojí v usnesení.

Muž děti napadl, když na odlehlém místě v Orlové sáňkovaly. Přišel k nim, přiložil jim nůž na krk a přikázal, aby si lehly na zem. Nejprve je osahával, poté je nutil k orálnímu sexu a dalším sexuálním praktikám. Vyhrožoval jim, že pokud něco řeknou, ublíží nejen jim, ale i jejich rodinám.

O zločinu se téhož dne dozvěděli od rodičů jednoho dítěte policisté. Kriminalisté prověřili alibi stovek lidí. V síti nakonec uvízl Chudý, jenž byl už v minulosti vyšetřován a odsouzen za trestnou činnost násilného a mravnostního charakteru. Děti následkem útoku trpěly posttraumatickou stresovou poruchou.