Dolní Dunajovice žijí vinařstvím. Ryzlink vlašský je tam doma

Dolní Dunajovice - Malebné sklípky a pečlivě upravené vinice, nad kterými se tyčí Pálavské vrchy - to jsou Dolní Dunajovice na Břeclavsku. Chloubou tamních vinařů je především odrůda Ryzlink vlašský, ze kterého vyrábí lehké, osvěžující víno vhodné k mnoha různým pokrmům. Ovšem není to jen lahodné víno, co láká turisty na procházky po tomto jihomoravském regionu.

Malebná obec mezi vinohrady, lemovaná Pálavskými vrchy, leží severovýchodně od Mikulova. Žije v ní asi 1700 obyvatel. Většina z nich právě teď skutečně žije vínem - Dolní Dunajovice se letos společně s několika dalšími obcemi v okolí Mikulova staly hostitelem Festivalu otevřených sklepů, který se každý rok koná v jiném regionu. „Vlajkovou lodí“ Dolních Dunajovic je Ryzlink vlašský a místní jsou na něj také patřičně pyšní.

Kdo zrovna neochutnává v některém ze sklepů, opečovává pučící rostlinky ve vinohradu. „Je potřeba využít jarní počasí,“ usmál se jeden z pěstitelů. „Vinohrad už máme prostříhaný, ale ta dlouhá zima nás letos dost zbrzdila,“ krčil rameny.

Dolní Dunajovice v pořadu Týden v regionech (zdroj: ČT24)

Ryzlink vlašský je moštová odrůda vinné révy, využívaná k výrobě bílých vín. S Ryzlinkem rýnským kromě části  jména „vlašák“ nemá příliš společného. Na půdní podmínky je sice při pěstování nenáročná, vzhledem k pozdnímu zrání však vyžaduje nejlepší polohy. Ryzlinku vlašskému se na Moravě nejlépe daří na svazích Pálavy, kde se rodí excelentní vína. Lokální vinaři se jimi rádi chlubí na přehlídkách vín.

Vína z Ryzlinku vlašského jsou lehká, osvěží při žízni i v horkém počasí. Typicky mají zelenožlutý nádech a v jejich vůni je možné rozeznat květinové (především lipový květ) a ovocné tóny (zelená jablka), někdy i hořké mandle. V chuti je možné nalézt grapefruit, angrešt, sladký citron či medové tóny. Jsou vhodná jako aperitiv k předkrmům a jednoduchým jídlům od zeleninových pokrmů,  přes ryby, bílé sýry až po vepřovou pečeni.

První zmínka o existenci Dolních Dunajovic pochází z roku 1183. Ještě ve 13. století vesnička patřila k dolnokounickému klášteru, v 15. století však byla povýšena na městečko s právem dvou jarmarků.

Život tam ale zanechal stopy už z mnohem dřívějších dob. Dolní Dunajovice patří k výrazným archeologickým lokalitám v České republice. Mezi významné nálezy patří kostrové pohřebiště s kovovými součástkami jezdecké výstroje dokládající vliv avarského prostředí na Velkou Moravu. Na jiném místě přímo uvnitř obce byl zachráněn kostrový hrob časné únětické kultury.