Češi propadli plastikám. Vloni za operace utratili dvě miliardy

Brno - S příchodem jara se Češi nahrnuli do ordinací plastických chirurgií. Zájem o operace v tomto období pravidelně vzroste téměř o polovinu. Loňský rok byl rekordní – Češi za zkrášlovací operace zaplatili dvě miliardy korun.

Veronika do svých osmnácti let aktivně sportovala, s velikostí a tvarem svých boků však nebyla spokojená. „Boky se mi sice pravidelným sportem vyrýsovaly, ale nezmizely. Z esttických důvodů jsem zvolila liposukci. Pro operaci jsem se rozhodla teď na jaře kvůli tomu, že člověk odhazuje bundy a zjišťuje, že nevypadá, jak by si představoval,“ popsala mladá žena.

Veronika popisuje, proč se rozhodla pro liposukci (zdroj: ČT24)

Právě liposukci podstupují Češky nejčastěji, v těsném závěsu je plastika prsou. Kvůli jejich zvětšení se ročně na chirurgický sál vydá tisícovka žen. „V mladší věkové kategorii je zájem především o operace prsou a liposukce. U starší generace převažují operace očních víček a jiné omlazující zákroky. Častěji k nám chodí také muži, osmělují se. Chtějí operovat křivé nosy nebo zvětšit prsní žlázy,“ potvrdil plastický chirurg Miroslav Krejča.

Podle něj se většina pacientů k plastické operaci rozhodne kvůli sobě. „Každý chce být sám pro sebe hezčí a platická chirugie odstraňuje některé tělesné nedostatky. Ale občas klienty vedou k operaci i pracovní důvody. V kolektivu mladších spolupracovníků chtějí vypadat dobře,“ dodal Krejča.

Podléháme mýtu krásy?

Mýtus krásy určuje jeden ideální vzhled (lišící se v závislosti na kultuře a době), kterého bychom všichni měli chtít dosáhnout a udržet si jej co nejdéle. Představuje společenský tlak, kterému jsou vystavovány dívky a ženy, a stále častěji i chlapci a muži. Snaha naplnit ideál krásy vyžaduje mnoho energie, peněz a fyzické i duševní síly. Je často spouštěčem problémů příjmu potravy, které ústí do anorexie a bulimie. 

(zdroj: Gender: Mýtus krásy)