Podzemní kryt v Bruntále byl po šesti letech znovu otevřen

Bruntál - Jedinečnou možnost, prohlédnout si podzemní kryt, měli dnes lidé v Bruntále. Tamní muzeum otevřelo po šesti letech kryt pod zahradou místního zámku. Nechali ho v roce 1943 vybudovat členové NDSAP, kteří na zámku sídlili. Měl sloužit jako ochrana před možnými nálety.

Sedmdesát dva metrů dlouhá betonová chodba s několika menšími místnostmi, která zabírá zhruba sto metrů čtverečních pod zahradou bruntálského zámku, to je protistřepinový kryt postavený během druhé světové války. Dnes se na několik hodin otevřel veřejnosti.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Kryt měl jen velmi chabé vybavení. Byly v něm dřevěné lavice, suché záchody, zásoby jídla a žádné spojení s okolním světem. Přežít tu mohlo dvě stě lidí až tři dny, ale nebyl nikdy využit.

„V době tzv. Studené války byl zahrnut mezi objekty civilní obrany. V případě vypuknutí atomové války měl poskytnout úkryt obyvatelům proti záření,“ uvedl Tomáš Niesner, zástupce ředitele muzea v Bruntále.

Bruntálské muzeum se zpřístupněním podzemní skrýše přidalo k oslavám Mezinárodního dne památek. Bylo ale i součástí oslav osmistého výročí města.

Kryt se veřejnosti otevírá jen při výjimečných událostech. Naposledy to bylo v roce 2007, kdy muzeum oslavovalo stoleté výročí. Dnes zůstal veřejnosti přístupný až do 17. hodiny, pak se opět uzavřel.