Budoucnost Evrazu je nejistá

Zastavení ocelárny společnosti Evraz ohrožuje stovky pracovních míst na Ostravsku. O obnovení dodávek surového železa sice dál jedná se společností ArcelorMittal, nemá ale dohodnuté dodávky další zásadní komodity, kterou je kyslík. Vyrábí ho sousední Vítkovice. Jejich majiteli Janu Světlíkovi došla trpělivost. Kyslíkárnu chce zavřít.

Ocelárna ve Vítkovicích opět stojí. Tentokrát ale hrozí, že už se nerozjede. Obavy o téměř tři sta pracovních míst přiměly odbory k vyhlášení stávkové pohotovosti.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

O dodávkách surového železa se sice dál jedná, Evraz ale nečekaně oznámil sousedním Vítkovicím, že s nimi smlouvu neobnoví. Výroba oceli v Evrazu je přitom na dodávkách kyslíku z Vítkovic závislá.

Pokud se tak stane, o práci přijde třicet lidí, ale znamenalo by to zároveň konec ocelárny Evrazu. Bez plynu se totiž neobejde. A to není jediný problém. Ocelárna zatím neudělala ekologická opatření, která má mít hotová už na podzim. Kraj je ochoten pomoct, ale chce záruky.

„Pokud uvidíme jasné dokumenty o tom, že zaměstnanost bude udržena, že bude pokračovat výroba, tak jsem ochoten jednat o dalších způsobech, jak tady fabriku ponechat,“ uvedl Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Pokud by se ocelárna už nerozjela, problémy může mít i společnost AMO.

Situaci může ovlivnit případný prodej ostravské divize Evrazu, který ruské vedení potvrdilo před pár dny. „Obdrželi jsme několik nabídek od potenciálních kupců, které jsou vyhodnocovány,“ informoval Jaromír Krišica, mluvčí firmy Evraz Vítkovice Steel.

Zavřená ocelárna a její nejistá budoucnost trápí i další firmy, které pro ni pracují. Odhaduje se, že živí dalších šest set lidí.