Na Vysoké škole báňské se přednášelo na téma: Láska a sex jazykem vědy

Ostrava - Jaro, láska a chemie – mnohým toto spojení připadá jako hádanka, které slovo mezi ostatní nepatří. I láska a sex ale mají své chemické vzorce a procesy, které se právě v rozpuku jara aktivizují silněji, než jindy. Své o tom ví britsko-český popularizátor vědy Michael Londesborough. A že sex je vlastně překonání druhého zákona termodynamiky se od něj dozvěděli i návštěvníci přednášky na Vysoké škole báňské v Ostravě.

Hovory o lásce s chemikem mají k romantice daleko. V podání Brita Micheala Londesborougha jsou ale vrcholně zábavné. DNA muselo najít způsob, jak přesvědčit jednotlivce, že je dobrý nápad sdílet své genetické informace, tedy mít sex.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Může za to testosteron s estrogenem, to je známá věc. Menší povědomí má ale veřejnost o tom, že i láska má svůj chemický vzorec.

Z výsledku chemického zkoumání by měl určitě radost i Karel Hynek Mácha. Láska je víc než sex. Sloučeniny, které v mozku spouští lásku jsou chemicky složitější než hormony, které spouští erotickou touhu. Musí se zkrátka stát víc, aby vznikly. Jaro láskyplným chemickým procesům přeje. Pro poznání, jak dlouho to vydrží, by bylo dobré umět poznat, kteří muži jsou spíše jako hraboš polní, tedy nenapravitelný promiskuita, a kteří jako hraboš prérijní, který je věrný jedné partnerce. Rozdíl mezi nimi je pár receptorů v mozku. Ale do hlavy hrabošům ani lidem bez mikroskopu zatím nikdo nevidí.

Vydáno pod