Paulová provádí hygienu v herectví. V olomouckém Višňovém sadu

Olomouc - Janu Paulovou znají diváci především jako komediální herečku, v Moravském divadle dostala ale příležitost představit se i ve vážné roli. Hostovat na olomouckých prknech bude od května v dramatu Antona Pavloviče Čechova Višňový sad.

„Už před třemi lety, když nastupoval Michael Tarant na funkci šéfa činohry, jsme se domluvili, že když to bude možné, rádi pozveme do Moravského divadla Olomouc populární a divácky atraktivní hereckou osobnost. Jsem rád, že se to nyní povedlo s Janou Paulovou,“ řekl dnes novinářům ředitel divadla Josef Podstata.

Paulovou pojí s Tarantem, který se ujal režie inscenace, přátelství ze školních let, navíc Olomouc je blízká její rodině. „Tatínek zde působil jako šéf operety, maminka byla jednou z hlavních subret, navíc mne tady zplodili. Vzpomínali na Olomouc jako na nejkrásnější dobu,“ uvedla Paulová.

Zkoušení Čechovovy hry jí prý otvírá nové obzory. „Každý herec potřebuje v určité fázi života hygienu v herectví, aby nevařil stále ze stejné doby,“ uvedla, co jí vynahrazuje nutné dojíždění z Prahy do Olomouce a zpět. "Léta hraju v divadle a ve filmu komedie bez potřeby na tom něco měnit, ale tady jsem si říkala, že s Michaelem Tarantem bych se jako herečka pustila i do něčeho vážného," dodala.

V hlavní ženské roli Raněvké ji bude střídat členka olomoucké činohry Naděžda Chroboková-Tomicová. Čechovova hra o krizi tradičních hodnot bude jako druhá premiéra ruské klasiky (po Gogolově Ženitbě) v této sezoně uvedena v Moravském divadle 3. května. O týden později uvidí činoherní novinku návštěvníci festivalu Divadelní Flora. Olomoucká scéna navíc premiéru doprovodí cyklem scénických čtení současné ruské dramatiky.