Od kopyta k hotové botě: Baťův institut vystaví prvorepublikové obuvnické stroje

Zlín - Obuvnické stroje z Baťovy éry, šest z nich plně funkčích a navrch ještě obuvnický dopravník, po kterém rozpracované boty putovaly mezi jednotlivými pracovníky, to jsou nové posily Muzea jihovýchodní Moravy, konkrétně jeho sbírky obuvi. Návštěvníci tak již brzy ve vznikajícím Baťově institutu uvidí téměř kompletní prvorepublikovou výrobu od napínání svršků na kopyto až po finální výrobek. Nové kulturní centrum se má otevřít už 1. května.

„Většina vystavených strojů byla vyrobena ve strojírnách firmy Baťa a pochází převážně z dvacátých a třicátých let minulého století,“ upřesnila kurátorka sbírky obuvi z Muzea jihovýchodní Moravy Miroslava Štýbrová. V samotné expozici to potom bude vypadat tak, že obuvnické stroje, mezi nimi i šest plně funkčních, budou obklopovat obuvnický dopravník. Tedy dopravní pás, po kterém se boty v různém stádiu výroby posouvaly dál. Vizi muzejníků z devadesátých let - získat úplně všechny dobové stroje a sestavit z nich funkční baťovskou dílnu - se tedy naplní alespoň částečně. 

NO COMMENT: Přípravy na výstavu vrcholí (zdroj: ČT24)

Kurátorka Štýbrová navíc dodává, že je to vůbec poprvé, kdy muzeum vystavuje průmyslové stroje. Samotnému vystavování ale předcházelo jejich dlouhé a náročné repasování. O to se postarali technici zlínské firmy Svit Machinery. Práci měli občas velmi ztíženou. „Stroje byly samozřejmě zaprášené a mnohé ve špatném stavu. Navíc je po válce všechny přetřeli hráškově zelenou barvou. Museli jsme je kompletně rozebrat, odstranit barvu, přetřít na původní černou, a dokonce některé díly nechat vyrobit, protože byly poškozené nebo chyběly,“ popsal technik Svit Machinery Josef Havelka.

Baťův institut

Baťův institut je nově vznikající krajské kulturní centrum, které se otevře 1. května. Ze současných několika zařízení se do něj na jedno místo přesunou tři krajem spravované instituce - Krajská knihovna Františka Bartoše, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Sídlo Baťova institutu se nachází v bývalých obuvnických továrních halách, konkrétně v rekonstruovaných budovách číslo 14 a 15, které tvoří pomyslnou „bránu do továrny“. 

Protože šest strojů se dokonce podařilo repasovat do plně funkčního stavu, předvede muzeum svým návštěvníkům občas alespoň částečnou prvorepublikovou výrobu.  „Vytipovali jsme stroje, které byly schopné plné repase, a přihlíželi jsme k tomu, aby předváděná činnost na strojích byla atraktivní pro návštěvníky,“ zdůvodnila výběr Štýbrová. K vidění tak bude například napínání svršků na kopyto, vysekávání svršků nebo frézování podešví.