Na Mendlově náměstí ožila na zdi fotografie

Brno - Jako součást akce „Majáles graffiti & dance battle“ na Mendlově náměstí se stará rozbitá zeď parku proměnila na umělecké plátno, kde několik nadšenců sprejem vytvářelo nejrůznější graffiti. Student informatiky Václav Mach se k nim rozhodl přidat neobvyklým způsobem: pomocí improvizované fotokomory, zvětšováku a fotografické emulze se pokusil přenést na zeď černobílou fotografii.

Metodou zvětšování fotografie na zeď se světově zabývá jen málokdo. Václav Mach ji provedl se svými spolužáky, se kterými tři semestry navštěvoval nepovinný předmět o fotografických technikách. „Emulze, kterou jsem natřel na zeď, se běžně prodává, ale většina lidí ji používá na natírání pláten, na které se potom zvětšuje fotografie jako na obrazy. Na zeď ve venkovním prostředí ji nepoužívá téměř nikdo,“ tvrdí Václav Mach.

Nejprve studenti postavili černý zatemněný stav, který sloužil jako fotokomora zakrývající bílou zeď. Na tuto zeď nanesli fotografickou emulzi, která pak dvacet hodin musela schnout. Pomocí obráceného zvětšovacího přístroje se potom zhruba hodinu na stěnu promítalo světlo, které vytvořilo obraz z negativu, podobně, jako se osvětluje fotopapír. Nakonec studenti na zeď nastříkali vývojku, ustalovač a zeď omyli vodou.

Autor fotografie Václav Mach (zdroj: ČT24)

„Jedná se o profilový portrét mé kamarádky sedící v okně. Aby byla na zdi dobře vidět, měla být fotografie co nejvíce kontrastní, proto jsem vybral právě tuto,“ vysvětluje Mach. „Prováděl jsem předtím několik testů na menší formát doma v temné komoře. V takovém rozměru to ale zkouším poprvé.“

„Pokud bychom měli více času na přípravu a více prostředků, mohlo to dopadnout lépe. Problém byl hlavně s podkladem, protože zeď, kterou jsme měli k dispozici, nebyla moc rovná. Nicméně na to, že jde o první pokus, a vzhledem k podmínkám, jaké jsme měli, si myslím, že je výsledek dobrý. Jsem přesvědčen, že se o něco podobného ještě v budoucnu pokusím,“ slibuje Mach.