Dlouhá zima prodražila údržbu cest v Ostravě

Ostrava - Zimní údržba silnic v Ostravě byla kvůli dlouhé zimě nejdražší za posledních několik let. Celkové náklady jsou více než 70,2 milionu korun, zatímco loni to bylo necelých 44 milionů korun. Prodraží se i opravy výtluků, kterých je v krajském městě dvakrát více než minulý rok, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Tomáš Sucharda.

„Můžeme říct, že ta letošní zima v porovnání s předchozími roky byla jedna z nejintenzivnějších, čemuž odpovídá i počet dnů, kdy byla technika nasazena. Oproti předchozí sezoně bylo odpracováno o třetinu dnů více,“ podotkl Sucharda. 

Zatímco loni město za opravy výtluků zaplatilo 3,5 milionu korun, letos očekává, že do nich bude muset investovat přibližně sedm milionů korun. „V terénu máme v těchto dnech nepřetržitě dvě pracovní čety. Jedna se věnuje silnicím prvních tříd, druhá opravuje výtluky na zbývajících komunikacích,“ uvedl ředitel Ostravských komunikací Daniel Lyčka.

Do konce května by ve městě mělo být dokončeno i čištění silnic po zimě. Celkem by při běžném i nadlimitním čištění mělo být z cest odstraněno zhruba 6500 tun nečistot. Město i letos plánuje nadlimitní čištění vozovek nad rámec zákona, peníze do nadlimitního čištění investuje i kraj, který pro celý region vyčlenil osm milionů korun.