Zábřeh chce spor o výstavbu papírny řešit u Nejvyššího soudu

Zábřeh - Město Zábřeh podá ve sporu o výstavbu papírny dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozhodlo o tom včera zastupitelstvo. Radní chtějí, aby soud, aby ještě jednou přezkoumal podmínky kupní smlouvy, kterou s firmou Wanemi uzavřelo bývalé vedení radnice.

Kupní smlouva na pozemky pro papírnu platí, tak rozhodl v únoru krajský soud. Zástupci města se s tím ale nesmířili a projekt chtějí opět zastavit. „Smlouvu nepodepsal tehdejší starosta, ale místostarosta v době nepřítomnosti starosty. Firma zaplatila o den později. Jsou vážné obavy, že smlouva není platná,“ uvedl František John, starosta Zábřehu.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Nekonečný se zdá spor o parcelu za městem Zábřeh, kde má vzniknout papírna. Táhne se už šest let. Firmě parcely i přes protesty obyvatel slíbilo minulé zastupitelstvo. Řada jeho členů svůj názor dosud nezměnila. Podle slov jednoho ze zastupitelů investor uvádí až tři sta pracovních míst, pracovní příležitosti pro mnoho podnikatelů v Zábřehu i okolí a výrazný přínos do městského rozpočtu.

Lidé v referendu začátkem letošního roku papírnu odmítli. Rozhodnutí města hnát případ k dalšímu soudu proto mnozí z nich vítají.

Společnost Wanemi se dalšího procesu nebojí. Je si skoro jistá, že jí dá soudce za pravdu stejně jako před tím.

„Chystáme projekt dál a zároveň vyčíslujeme, jaká škoda nám vznikla,“ informoval Petr Vintrocha, mluvčí firmy Wanemi.

Obyvatelé Zábřehu protestují proti stavbě papírny hlavně proto, že se obávají zhoršení životního prostředí. Radní hodlají podat dovolání k Nejvyššímu soudu do konce dubna. Ten pak rozhodne v řádu měsíců.