Hrady na Jantarové stezce vizuálně propojí dalekohledy

Moravskoslezský kraj - Hrady na Jantarové stezce vizuálně propojí dalekohledy. Akci, která má do památek přilákat turisty, naplánovali kasteláni hradů Helfštýna, Starého Jičína a Hukvald na příští sobotu. Dnes společně s výrobcem dalekohledů zkoušeli, kam stativy s přístroji umístit tak, aby lidé okolní historické stavby skutečně dobře viděli.

Hrad Helfštýn byl jedním ze strážců Jantarové stezky. Na tuto kdysi významnou obchodní cestu dohlížely ještě hrady Starý Jičín a Hukvaldy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Jantarová stezka je starodávná trasa, kudy putovaly obchodní karavany. Je to cesta, která spojovala východ se západem,“ uvedl Jan Laur,  kastelán hradu Helfštýn.

Když hrozilo nebezpečí, hradní páni si posílali zprávy. Posly na koních teď na den vystřídají dalekohledy s až šedesátinásobným přiblížením. Návštěvníci jednoho hradu díky nim uvidí hrad, který stojí naproti. Kasteláni dnes zkoušeli, odkud bude výhled nejlepší. Na Helfštýně se ale moc nedařilo.

Přímo ve Starém Jičíně už bylo počasí mnohem lepší.

Starý Jičín má pro pozorování hradů naprosto ideální podmínky. Z jediného místa jsou totiž vidět nejen obrysy Helfštýna, ale taky Hukvaldy.

Na to, aby návštěvníci hradů okolní památky dobře viděli, dohlédne odborník. Ne každý totiž umí s dalekohledem zacházet.

Netradiční akce na hradech podél Jantarové stezky potrvá celou příští sobotu. Večer pak na ni na Helfštýně naváže třetí ročník Nočního kování.