Jeseník hostil Mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírní dua

Jeseník - Přes tři desítky hudebníků bojují v Jeseníku o vítězství v Mezinárodní Schubertově soutěži pro klavírní dua. Přehlídka má v Jeseníku dlouhou tradici, pořádá se už 35 let. Ve světě si získala velmi zvučné jméno. Podobných mnoho není.

Obě mají 25 let, obě studují na Univerzitě umění v Tokiu. Nozomi Nakagiri sedla ke klavíru poprvé, když jí byly tři. Yuka Beppu začala o rok později. Franze Schuberta si zamilovaly, a tak neváhaly jet tisíce kilometrů do Jeseníku na soutěž.

Japonky hrají společně 6 let. Na soutěž se ale připravovaly pouhý měsíc.

„Bylo to vzrušující. Měly jsme nádherný pocit, když jsme hrály,“ uvedla jedna z umělkyň.

Schubertova soutěž je bienále a má dvě kategorie podle věku. Zatímco první je jednokolová a hlásí se do ní zpravidla studenti konzervatoří do 21 let, druhou obsazují už zkušení pianisté. 

Pokud budou mladé Japonky úspěšné, čekají je ještě další dvě kola. Vítěze pak porota vyhlásí v sobotu. Nemají ale snadný úkol.

Pianisté musí předvést čtyřruční hru, některé sklady ale hrají i na dvou klavírech současně. „Tato hra je velmi náročná a podle toho se ukáže, jak jsou pianisté sehraní, jak si rozumějí,“ uvedla Jarmila Josefíková, spoluorganizátorka akce.

Své jméno nedostala klavírní soutěž náhodou. Rodiče hudebního skladatele Franze Schuberta totiž ze zdejšího kraje pocházeli.

Vydáno pod