Lidé z Frenštátu pod Radhoštěm žijí tragédií v Texasu

Frenštát pod Radhoštěm - Výbuch továrny na hnojiva v texaském Westu se dotkl i místních. Řada z nich tam má totiž vzdálené příbuzné a známé. Takzvaní texasští Moraváci odešli v devatenáctém století za oceán obdělávat půdu. Podle posledních zpráv zemřelo při neštěstí až patnáct lidí, další desítky byly zraněny.

Exploze, která podle svědků připomínala výbuch atomové bomby, byla prostřednictvím televizních záběrů slyšet až u Pavla Polanského ve Frenštátě pod Radhoštěm. A otřásla i jím. Jeho vzdálení příbuzní Nancy a Jan Polanští totiž žijí přímo ve Westu, necelé dva kilometry od vybuchlého skladiště.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Propojit telefony vzdálené devět tisíc kilometrů se podařilo nakonec až před třetí odpoledne, tedy v sedm ráno texaského času. Příbuzným Polanských se naštěstí nestalo nic.

Podobné obavy měl i Drahomír Strnadel v blízkých Trojanovicích. Ten už v roce 1990 se štábem Československé televize vyrazil právě do texaského Westu. Se svými přáteli se v Americe i na Moravě stýká dodnes. I on okamžitě volal své známé Marcele Vaculíkové. „Sama říkala, že jsou v pořádku, že později napíše víc,“ uvedl Drahomír Strnadel.

Do texaského Westu odešla kolem roku 1880 i rodina Makových z Trojanovic. Celkem do konce devatenáctého století odešlo za velkou louži z Frenštátu pod Radhoštěm a z Trojanovic asi tisíc pět set lidí. Odcházeli tam hlavně za prací na polích třeba pěstovat bavlnu. Dodnes tam vycházejí české noviny a mají tam folklórní soubor.

Exploze ve Westu zdemolovala domov důchodců, školu a několik dalších domů. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyslal do místa amerického velvyslance Petra Gandaloviče, aby místním krajanům pomohl.