Odtržené obce na Zlínsku by měly podle návrhu platit desítky milionů korun

Valašské Meziříčí - Do sporu se dostalo Valašské Meziříčí se dvěma svými bývalými místními částmi. Krhová a Poličná, které jsou od začátku letošního roku samostatné obce, doufaly, že v majetkovém vyrovnání získají desítky milionů korun. Nyní ale vedení Valašského Meziříčí ve svém návrhu od bývalých částí naopak téměř devadesát milionů korun požaduje. Starostové obou nově vzniklých obcí s návrhem nesouhlasí.

Dvě místní části se od Valašského Meziříčí odtrhly prvního ledna letošního roku. Oddělení od města si zvolili obyvatelé Krhové a Poličné vloni na jaře v referendu. Hlavním důvodem tak razantního kroku byl spor o místní základní školy. Valašskomeziříčská radnice totiž plánovala školy v rámci optimalizace zavřít. Chtěla tím ušetřit peníze a získat více studentů do městských škol. Obyvatelům Krhové a Poličné se to však nelíbilo a od pátého ledna proto obě části hospodaří samostatně.

Ačkoliv šla zatím všechna jednání podle plánů, nyní se situace zkomplikovala. Malé obce doufaly, že z movitého a nemovitého majetku a podílů v městských společnostech získají miliony na vlastní hospodaření. Vedení Valašského Meziříčí ale ve svém novém návrhu vyrovnání naopak po obcích desítky milionů korun požaduje. Konkrétně sedmačtyřicet milionů korun po nově vzniklé obci Krhová a o šest milionů korun méně po obci Poličná. „Opravdu je to poctivě udělaný soupis kladů a záporů, plusů a mínusů, ze kterého jsme vycházeli. Tyto jsou vyděleny podle počtu obyvatel té či oné obce,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS).

Nejvíce se na výsledné částce projevil odhad ztrát městské společnosti ST Servis, která je provozovatelem sportoviště včetně nového bazénu. Valašskomeziříčská radnice ztráty společnosti spočítala skoro na sto let dopředu. Částečka rozhodnutí vysvětlil na příkladu rozvádějících se manželů: „Manželé se rozvádí, mají společné dítě. Pro nás je toto dítě krytý bazén nebo společnost ST Servis. Považujeme za správné a spravedlivé, abychom se na provozu tohoto dítěte, které jsme si sami kdysi vymodlili a zvolili, podíleli.“

Starostové se výši částky brání. Předloží vlastní návrh

Starostové obou obcí jsou ale z nového návrhu v šoku. S požadovanou částkou, která je dvojnásobkem celého jejich rozpočtu, nesouhlasí. „Že to pro obec Krhovou bude nevyhovující, pro mě překvapení nebylo. Ale že město Valašské Meziříčí bude manipulovat s takovými částkami, to bylo překvapení,“ reagovala na návrh nová strarostka Krhové Sylva Kristková (nez.).

Podobně reagovalo i vedení obce Poličná. „My se s Valašským Meziříčím budeme potkávat sto, dvě stě, tři sta let. Já už tady zcela nepochybně nebudu, ale budeme muset ve spoustě věcí spolupracovat. A toto se mi jako začátek spolupráce absolutně nelíbí,“ uvedl místostarosta Poličné Stanislav Pernický (nez.).

Obce proto chtějí předložit vlastní návrhy majetkového vyrovnání a zároveň žádají vedení města o veškeré podklady, ze kterých při výpočtech vycházelo.

Poličná a Krhová se odtrhly od Valašského Meziříčí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Obě ohrožené školy, o které se spor původně vedl, nakonec fungují dál a až do konce června je bude spravovat Valašské Miziříčí. Od prázdnin se už ale zřizovateli stanou nově vzniklé obce. Od začátku roku se kromě převodu škol podařilo domluvit i provozování hromadné dopravy v odtržených částech. Obce od města také získaly některé nemovitosti, například hasičské zbrojnice.

Kvůli škole přišlo o obyvatele i Blansko

Kvůli záchraně školy se v minulosti odtrhl například i Spešov od Blanska. Místní chtěli základní školu opravit a dál využívat. Plán se ovšem nepovedlo dotáhnout do konce, a tak žáci musí stejně dojíždět do škol v okolí.

Vydáno pod