Do Brna se sjíždí tanečníci. Začíná stepařský festival

Brno – I přes nepřízeň počasí dnes v Brně odstartoval mezinárodní stepařský festival. Kromě řady seminářů a vystoupení láká například i na lekci stepu pro veřejnost či pro zrakově postižené. Celá akce vyvrcholí v neděli 28. dubna v Divadle Bolka Polívky stepařskou show.

Akce určená jak stepařům, tak zájemcům z řad veřejnosti se uskuteční v Brně už počtvrté. Na festival se každoročně sjíždí největší hvězdy stepařského nebe, které učí profesionály i amatéry novým trendům v tomto specifickém druhu tance. 

Na letošní ročník festivalu tak zavítají například několikanásobní mistři světa ve stepu Costel a Dorel Surbeck ze Švýcarska, vicemistr světa ve stepování Oleksansandr Ostatin z Ukrajiny či česká juniorská držitelka titulu mistyně světa ve stepu Kateřina Fialová.  

Festival zahájili tanečníci v pátek ve tři hodiny odpoledne na Moravském náměstí v Brně. Před Moravskou galerií předvedli kolemjdoucím každou čtvrthodinu dvouminutové vystoupení.

Živým vystoupením zahájili tanečníci mezinárodní festival (zdroj: ČT24)

Ačkoliv to ještě ráno vypadalo, že se kvůli dešti tančit nebude, nakonec organizátorům přálo štěstí a počasí se alespoň trochu umoudřilo, takže nemuseli program rušit. Přesto ale museli vypustit plánované překvapení, kdy měli tanečníci pomocí stepování vytvářet elektřinu.

Program festivalu

středa 24. dubna 2013 – přednáška o stepu pro veřejnost v Tan. studiu NO FEET, Václavská 6

čtvrtek 25. dubna 2013 – lekce stepu pro zrakově postižené v Tan. studiu NO FEET, Václavská 6

čtvrtek 25. dubna 2013 – lekce stepu pro veřejnost zdarma v Tanečním studiu NO FEET, Václavská 6

pátek 26. dubna 2013 – stepařský jam, Kounicova 20/22

pátek 26. dubna a sobota 27. dubna 2013 – semináře stepu pro stepaře se zahraničními lektory

neděle 28. dubna 2013 – závěrečná Velká stepová show v Divadle Bolka Polívky

Step je druh tance, který tančí sóloví tanečníci převážně pouze nohama, zbytek těla jen vyvažuje, a provádění tance se neúčastní. Chodidla nohou vyklepávají patami a špičkami rychlý hudební rytmus. K tomuto účelu se nosí speciální obuv opatřená železnými plíšky. Step vznikal od poloviny 18. století v oblasti New Yorku, kde mezi sebou v tancích soutěžili irští, skotští a afričtí přistěhovalci. Z této směsi „nožních tanců“ z mnoha zdrojů se vyvinul původní tap. Koncem 19. století byl tanec znám pod názvem jazz dance. Step ovlivnil nový hudební žánr jazz. Do dnešních dnů se jazzová hudba, jako nejvhodnější, používá pro stepování. Je však možné stepovat i bez hudebního doprovodu.

Zdroj: wikipedie.cz