Jihomoravští svářeči sbírají úspěchy. Na trhu práce je jich ale málo

Jihomoravský kraj - Po šikovném svářeči je od firem poptávka. A ačkoli absolventů svářečských kurzů není málo, na trhu práce jsou nedostatkovým zbožím. Samostatný obor svářeč se například už ani nikde nevyučuje.

Našlápnuto k dobré kariéře svářeče mají například dva učni z Integrované střední školy ve Slavkově, Martin Švábenský a Tomáš Hrabovský. Umístili se na čtvrtém respektive druhém místě ve svých kategoriích ve Zlatém poháru Linde, tedy v mezinárodní soutěži, které se tento týden v Karviné účastnili soutěžící z pěti zemí.

„Svářet jsem začal ve škole v prvním ročníku. Docela mě to chytlo a asi mi to i šlo,“ popisuje své začátky sedmnáctiletý student Švábenský a dodává, že tak dobré umístění na soutěži nečekal. Ačkoli by byl pro řemeslo vhodným kandidátem, být svářečem na plný úvazek tento učeň automechaniky neplánuje. „Rád si asi v budoucnu něco doma svařím, ale jako o zaměstnání o tom moc nepřemýšlím,“ uzavírá Švábenský.

Svářečský učeň Martin Švábenský hovoří o soutěži (zdroj: ČT24)

Slavkovský instruktor sváření Jakub Navrátil o velké poptávce po profesi ví. „Svářečů je hodně, ale dobrých je zase hodně málo,“ říká instruktor jedné z deseti svářečských škol v Jihomoravském kraji. Do ní na dvou až čtyřtýdenní kurzy sváření docházi studenti z jiných středních škol či učilišť nebo další zájemci. Samotný obor svářeč se ale už nikde v kraji neučí. Dobrý svářeč si přitom může vydělat pětadvacet a třicet tisíc korun čistého měsíčně.

Čím specializovanější metoda, tím vyšší plat

O svářečský průkaz se uchází jen ve Slavkově desítky až stovky lidí ročně. „Musí mít zdravotní způsobilost a zručnost, schopnost poradit si s konkrétní metodou a zároveň přemýšlet o teorii kolem. Tedy třeba o vlastnostech materiálu,“ vyjmenováná Navrátil. Podle něj krom těchto nároků ovlivňují nedostatek kvalitních svářečů také ne vždy adekvátní pracovní podmínky, například zdravotní zátěž.

Deset svářečů právě v tento moment shání i brněnský personalista Michal Toman z Grafton Recruitment. „Poptávka po nich dlouhodobě byla, stále je a předpokládám, že se to nezmění,“ potvrzuje stejný stav i Toman. Většinou podle něj svářeče hledají strojírenské firmy. Platí také, že plat je tím vyšší, čím specifičtější metodu svářeč ovládá. „Největší poptávka je po těch, kteří mají evropské certifikáty,“ dodává Toman.

Vydáno pod