Zákulisí ostravského studia obdivovaly tisíce lidí

Ostrava – Oslavy televizních narozenin byly velkolepé. O den otevřených dveří v České televizi byl mimořádný zájem. Jen ostravské studio ČT navštívily tři tisíce lidí.

Jednotlivými ostravskými pracovišti prošlo dva a půl tisíce lidí. Dalších pět set návštěvníků využilo program na nádvoří před televizním studiem. 

„Lidem, kteří přišli na Den otevřených dveří v Ostravě, jsme nabídli procházku studiem, autogramiády s populárními osobnostmi, výstavu kostýmů, prohlídku přenosového vozu a různé hry pro děti. Nezapomněli jsme na občerstvení. Velký zájem byl o stánek s televizními suvenýry a knihami Edice ČT,“ upřesňuje mluvčí ostravského studia Jolanda Pilařová.

Den otevřených dveří v Ostravě
Zdroj: ČT24

Uvnitř budovy bylo k vidění zpravodajské studio a studio, ze kterého se vysílají pořady Dobré ráno, Sama doma a pořad Na stopě. Dále pak dvě režie, střižny, redakce zpravodajství a další ukázky specializovaných televizních pracovišť.

„Technika, kterou ostravské studio disponuje, zajímala především mužské návštěvníky, ženám jsme se zavděčili výstavou pohádkových kostýmů, děti zase zaujala možnost vyzkoušet si čtecí zařízení nebo techniku klíčování,“ konstatuje Jolanda Pilařová.

Na autogramiádách před budovou se se svými diváky a obdivovateli setkali moderátoři Dobrého rána Gabriela Juránková, Jan Souček a Vendulka Fialová, oblíbení Šikulové Jana Zajacová a Ivo Marták nebo moderátoři Událostí v regionech Helena Dohnalová, Martin Musial a Iva Kubanková. Nejvíce zájemců o autogram nebo fotografii se seběhlo v poledne, když přišel Martin Dejdar, který v Ostravě moderuje pořad Zlatý časy a prováděl seriálem Tajemství železnic. Srovnatelnou oblibu prokazovali sběratelé autogramů také frýdeckomísteckému písničkáři Tomáši Kočkovi, kterého znají především jako průvodce po národních parcích v seriálu Divočina bez hranic.

Dnem otevřených dveří, na němž se společně podílela studia v Praze, Brně a Ostravě, si Česká televize připomněla šedesáté výročí zahájení českého televizního vysílání. 1. května 1953 zahájila Československá televize zkušební provoz ze Studia Praha v Měšťanské Besedě. 

„Televizní narozeniny jsme oslavili ve velkém. Nejbližší 'kulatá' oslava vypukne už za dva roky. Šedesátku si tentokrát připomene nejstarší regionální studio České televize. Tím je právě TS Ostrava,“ dodává Jolanda Pilařová.

První přenos pro Ostravsko, který umožnilo zprovoznění vysílače v Ostravě-Hošťálkovicích, se uskutečnil na Silvestra roku 1955. V roce 1968 vzniklo nové studio v Ostravě-Zábřehu, ve kterém se natáčely různé pořady, jen zpravodajství zůstalo v Hošťálkovicích. Na podzim roku 1973 byla dokončena výstavba a zahájen provoz nového televizního střediska v centru Ostravy. Vzniklo z bývalého Divadla Petra Bezruče na Dvořákově ulici. Na této adrese sídlí ostravské televizní studio dodnes.

Vydáno pod