Uplynuly čtyři roky od žhářského útoku ve Vítkově

Vítkov - Jsou to právě čtyři roky, co romskou rodinu ve Vítkově v noci vzbudil rychle se šířící požár jejich domu. Způsobily ho zápalné lahve hozené do oken čtveřicí neonacistů. Ti si stále odpykávají trest. Dva z nich doufají, že jim ho sníží Ústavní soud. Nejhůře popálená obyvatelka domu, dnes šestiletá holčička Natálka, se od té doby léčí z následků.

Anna a Natálka jsou matka s dcerou a přežily útok rasistů. Čtyři slezští neonacisté, kteří jim v noci z 18. na 19. dubna 2009 do oken hodili zápalné lahve, věděli jen to, že uvnitř bydlí Romové. A činem demonstrovali svůj postoj k nim. Anna doteď netuší, jak to má Natálce vysvětlit. 

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Před cizími lidmi je Natálka zakřiknutá, doma s mámou, psem Punťou a staršími sestrami jí už pusa jede.

„Ona ví o tom, že je jiná a ona to prostě cítí,“ Uvedla Anna Siváková, matka Natálky.

Na zákroky k ostravským specialistům na popáleniny bude Natálka jezdit ještě mnoho let. Popálenou kůži musí lékaři obnovovat s tím, jak dívčino tělo roste.

První prognóza přitom vypadala, že holčička nepřežije. Od té doby už je to série malých vítězství. Tím posledním vítězstvím je, že jí narostly vlasy.

Pachatele žhářského útoku čeká ještě téměř dvacet let za mřížemi. David Vaculík a Jaromír Lukeš doufají v obrat díky stížnosti u Ústavního soudu. „V této záležitosti ještě nebylo nařízeno ústní jednání, ani nebylo věcně rozhodnuto. Nedokáži ani odhadnout, kdy by bylo možné očekávat rozhodnutí,“ uvedl Ivo Pospíšil, generální sekretář Ústavní ho soudu ČR.

Vítkovem vyvrcholila série útoků neonacistů na Romy ve Slezsku. Od té doby se srovnatelný zločin s rasovým podtextem v regionu neopakoval. Ultrapravicová scéna ale funguje dál. 16. února ulicemi v centru Ostravy pochodovali místní spolu se špičkami německé neonacistické scény.