ŽIVĚ: Kvitová nedokázala ani jednou vyhrát své podání, Italky vedou 2:0

Palermo (Itálie) - Italské tenistky jsou blízko vítězství nad českými obhájkyněmi titulu ve Fed Cupu. Po sobotních dvouhrách vedou v Palermu 2:0. Lucie Šafářová nenačala semifinále šťastně. Na výbornou obrannou hru Sary Erraniové nenašla protizbraň a prohrála snadno ve dvou setech 4:6 a 2:6. Hrdinka loňského finále v Praze proti Srbsku Šafářová utrpěla první porážku v soutěži po čtyřech zápasech. Petra Kvitová nedokázala ani jednou vyhrát svůj servis a prohrála s Robertou Vinciovou 4:6 a 1:6. České tenistky usilují o třetí triumf ve Fed Cupu po sobě. Od porážky v Římě z roku 2010 vyhrály sedm zápasů.

„Bylo to s ní těžké, hrála výborně defenzivu. Je to přece jen sedmá hráčka světa a na té antuce hraje opravdu výborně. Snažila jsem se odevzdat maximální výkon, holt to dneska nevyšlo,“ řekla Šafářová po prohraném úvodním duelu.

Obě hráčky si na začátku utkání nebyly schopny udržet vlastní podání. První servis vyhrála až po boji v šesté hře úvodní sady Erraniová. Šafářová se snažila na pomalé antuce proti dobře se pohybující Italce útočit, ale připsala si hodně nevynucených chyb a svoje podání získala jen dvakrát. Brněnská rodačka o první set usilovně bojovala a několikrát rozbouřila hlučnou skupinu českých příznivců na prořídlých tribunách okolo arény. Za stavu 4:5 při podání Erraniové dokonce Češka útočnou hrou smazala ztrátu 0:40, pátý setbol už ale neodvrátila a italská favoritka získala potřebný klid.

Subtilní Erraniová ve druhém setu ještě zlepšila obrannou hru a Šafářové se riskantní hra nedařila. Česká tenistka rychle prohrávala 0:4 a marně hledala na precizní hru Italky odpověď. Snažila se měnit rytmus hry, ale na víc než na snížení stavu na 1:4 a 2:5 to nestačilo. Sedmá tenistka světa Erraniová v aréně pro 4 500 diváků zápas v klidu dohrála a vybojovala pro domácí tým první semifinálový bod. „Škoda, že se mi to nepodařilo dotáhnout na 5:5. Měla jsem relativně nahraný forhend, nevyšlo to. Potom mi utekl začátek druhého setu a bylo těžké se dostat zpět do zápasu,“ podotkla Šafářová.

„Sara hrála hodně dobře defenzivu, snažila jsem se tlačit, ale bohužel chyb bylo více než vítězných míčů,“ prohlásila Šafářová po zápase. Italka českou hráčku ničím nepřekvapila, na její osvědčenou hru prostě jen nestačila. „Byla dneska lepší,“ přiznala Šafářová.

Kvitové selhalo podání

Druhý zápas mezi Kvitovou a Vinciovou začal úplně stejně jako úvodní duel semifinále. Obě tenistky si opět nedokázaly udržet vlastní servis. Vinciová se zlepšovala rychleji než česká jednička a v sedmé hře první sady ve shodě dokázala jako první prolomit prokletí vlastního podání. Obloha se konečně rozjasnila a sicilské slunce přineslo štěstí domácí hráčce. Italka dokázala vyhrát i další dva servisy Kvitové a prošla až k zisku první sady v poměru 6:4.

Kvitová se trápila i ve druhé sadě, Vinciová dostávala dalším a dalším prolomeným podáním fanoušky do varu. Česká tenistka nenašla podobně jako Šafářová odpověď na strojovou hru italské soupeřky, ke konci utkání ztrácela viditelně síly a prohrála 1:6.

Kapitán českého týmu Petr Pála nakonec postavil vítěznou sestavu z loňského finále i letošního prvního kola proti Austrálii. V záloze měl v Itálii ještě čerstvou světovou dvacítku Kláru Zakopalovou, ta ale nakonec vypadla z nominace kvůli silné alergii.

Itálie - ČR 2:0 po úvodním dnu

Erraniová - Šafářová 6:4, 6:2,

Vinciová - Kvitová 6:4, 6:1.

Vydáno pod