Nastala ideální doba na očkování proti klíšťové encefalitidě

Brno - Klíšťová encefalitida v loňském roce postihla 576 obyvatel České republiky, tři lidé na následek kousnutí klíštěte dokonce zemřeli.  Jižní Morava přitom patří mezi oblasti s nejvyšším výskytem nakažených klíšťat v rámci celé země. Právě teď je nejvhodnější doba podstoupit očkování.

Nebezpeční osminozí cizopasníci už teď číhají na každém kroku, ať už v lese nebo v parcích uprostřed měst. Odborníci očekávají, že množství klíšťat bude letos minimálně srovnatelné s loňským.

„Je možné, že jich bude spíš víc. Zima nebyla nijak tuhá, takže klíšťata nevymrzla,“ konstatovala epidemioložka Silvana Jakubálková

Klíšťata žijí nejčastěji ve smíšených a listnatých lesích, v oblibě mají především vlhko. Nakaženými klíšťaty jsou nejvíce postiženy oblasti na jihu Čech, jihu Moravy a na Vysočině. Proti nákaze pomůže jedině očkování. Češi na něj ovšem příliš nedbají. Naočkováno proti klíšťové encefalitidě je jen něco kolem dvaceti procent obyvatel.

„Očkování se doporučuje zejména starším osobám,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček. „Čím je člověk starší a už má za sebou nějakou zdravotní anamnézu, tím pak zdravotní následky nákazy bývají dlouhodobější,“ vysvětlil. Na očkování by neměli zapomínat ani lidé, kteří tráví hodně času v přírodě.

Vydáno pod