O výhře Sparty rozhodl Kweuke, Liberec doma porazil Brno

Ostrava – Dostihy o titul mezi Spartou a Plzní pokračují. Pražané odpověděli na včerejší výhru Plzně tříbodovým ziskem na Bazalech, kde vyhráli po brance Kweukeho 1:0 a opět dotáhli Viktorii na čele tabulky. Dařilo se i Liberci, který porazil doma Zbrojovku Brno 2:0 a přiblížil se pohárovým příčkám.

Sparta musela na poslední chvíli improvizovat v sestavě, ale z úvodních momentů se zdálo, že vynucená výměna Kadeřábka za jarního střelce Krejčího nebude favoritovi na škodu. Už ve druhé minutě dolétl rohový kop na hlavu Švejdíka, jehož prudký projektil ale zasáhl před brankovou čárou hlídkujícího Frydrycha a Baník první kritický okamžik přestál.

Tím ale rázný nástup Pražanů skončil. Hosté sice měli pod kontrolou míč a svou útočnou polovinu, jenže do šancí je pozorně bránící protivník nepouštěl. Ofenzivní bezmoci Sparty po půlhodině pomohla Fantišova chyba před vlastním vápnem, Kadeřábek přesným centrem vybídl ke gólu Hušbauera, ale jeho hlavička do protipohybu brankáře Bárty zaplula centimetry vedle tyče.

O co lépe Ostrava bránila, o to pasivnější byla vpředu. Domácí se na nic nebezpečného nezmohli, ale přednější pro ně bylo, že drželi na uzdě soupeře. Ten se ostravský val pokusil ve 36. minutě přelstít signálem po standardní situaci, ale Hušbauerově ráně z velkého čtverce znovu chyběly decimetry.

Sparťanský tlak nabral obrátky po změně stran. Na hřiště se dostal druhý čistokrevný útočník Kweuke a po hodině hry byl Baník skoro uvězněn před svou bránou. Lafata mířil v 64. minutě po Jarošíkově pasu opět hlavou těsně mimo tyče, Bárta se pak zapotil při nečekaném Kadlecově pokusu přes hlavu a v 68. minutě bravurně vytlačil Hušbauerův volej pod břevno.

Ustrašený Baník pak přišel rozhýbat uzdravený Baroš, ale zatímco hostující fanoušci se ve svém sektoru rvali s ochrankou, Spartu vysvobodil Kweuke, který se po zaváhání Stronatiho dostal sám před Bártu a nekompromisně zavěsil.

Domácí pak více otevřeli hru, ale vyrovnat neměli z čeho. Dvě minuty před koncem je naopak od druhého gólu na brankové čáře po střele Kadlece uchránil Stronati. Spartě podlehla Ostrava už pošesté za sebou, aniž by přitom dala gól.

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:1 (0:0)

Branka: 76. Kweuke. Rozhodčí: L. Kovařík - Kordula, T. Kovařík. ŽK: Frydrych, Droppa - Matějovský. Diváci: 14.774 

Ostrava: Bárta - Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Stronati - Fantiš (69. Kraut), Hable, Droppa, Milosavljev - Lukeš (79. Staško) - Soukup (68. Baroš). Trenér: Pulpit. 

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Hybš - Kadeřábek (61. Kweuke), Hušbauer, Vácha, Matějovský, Kadlec (90. Polom) - Lafata (89. Bednář). Trenér: Lavička.

Martin Pulpit (Ostrava): „Podali jsme výkon, od kterého se můžeme odrazit a vrátit k prvním čtyřem zápasům. Nedokázali jsme to umocnit ziskem alespoň jednoho bodu.“

Vítězslav Lavička (Sparta): „Předpokládali jsme, že to bude těžké a věděli jsme, že postupným útokem budeme dobývat obranu soupeře. Přispěl k tomu i nerovný terén. Ale mám dobrý pocit z toho, že kluci dneska ukázali velkou vůli po vítězství a velkou aktivitu.“

Liberec díky dvěma brankám Rabušice porazil Brno

Fotbalisté Liberce znovu potvrdili, že na jaře hrají ve výborné formě, když na domácím stadionu porazili Zbrojovku Brno 2:0 a připsali si čtvrté vítězství v řadě. O obě branky se postaral bývalý brněnský hráč Michal Rabušic, jenž ukončil rok trvající čekání na ligový gól.

Obhájce titulu byl doma od úvodních minut aktivnější a měl výraznou převahu. Jako první zahrozil Šural, jehož hlavičku po Rybalkově centru ale hostující gólman Doležal bez větších problémů chytil. Následně vystřelil po rychlé kombinační akci Kušnír, ale z úhlu mířil vedle, místo aby přihrál na lépe postaveného Rabušice.

Liberecký útočník, který přišel před rokem a půl do Slovanu právě z Brna, se však dočkal ve 25. minutě. Po centru z pravé strany hlavičkoval o zem přesně k zadní tyči a otevřel střelecký účet. Rabušic se v lize trefil přesně po roce, 20 zápasech a dlouhých 1 254 minutách.

V útoku Brna znovu dostal před Švancarou přednost Kroupa a právě vytáhlý útočník si připsal jedinou vážnější šanci Brna v první půli. Po centru Husára vyskočil nejvýše, ale jeho hlavička se jen otřela o tyč.

Ve druhé půli Liberec mírně vyklidil pole a Brno se častěji dostávalo do útoku. Hra obou týmů však byla plná chyb, větší šance se tak rodily těžko. Zahrozil jen Štajner hlavičkou těsně vedle, Brno se zase dostávalo spíš jen k náznakům šancí. Až v poslední čtvrthodině se Liberec dostával k nadějným brejkům, ale Rabušic s Ndiayem těsně nedosáhli na přihrávky. Kušnír pak z přímého kopu mířil přesně na zadní tyč, ale brankář Doležal byl připraven.

Definitivní rozhodnutí přišlo osm minut před koncem, kdy autové vhazování propadlo až k Rabušicovi, který střelou k tyči zvýšil na 2:0. Brno už jen zahrozilo hlavičkou Kroupy, ale první porážku pod novým trenérem Ludevítem Grmelou neodvrátilo.

Liberec je díky výhře už pouhé tři body od třetí příčky znamenající účast v pohárech, naopak Brno po desáté porážce z posledních 13 utkání je jen čtyři body nad pásmem sestupu.

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 2:0 (1:0)

Branky: 25. a 82. Rabušic. Rozhodčí: Matějek - Tacina, Pilný. ŽK: Frýdek, Pavelka - Mezlík, Frejlach, Husár. Diváci: 3 653.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kelič, Kováč, Fleišman - Šural, Rybalka (88. Coufal), Pavelka, Frýdek (63. Sackey) - Rabušic, Štajner (72. Ndiaye). Trenér: Šilhavý.

Brno: Doležal - Buchta, Brabec (53. Sus), Pernica, Husár - Mezlík (66. Švancara), Frejlach (80. Přerovský), Zavadil, Lutonský - Markovič, Kroupa. Trenér: Grmela.

Jaroslav Šilhavý (Liberec): „Vstup se nám celkem povedl. Bylo tam sice hodně nepřesností, ale hráli jsme aktivně a dostali jsme se do vedení. Pak jsme však nepochopitelně vyklidili střed pole a nezvládali jsme podržet míč. Naštěstí z toho byla jediná brněnská šance, která skončila tyčí. Ve druhé půli jsme hráli obezřetněji a některé situace řešili i nefotbalově odkopem. Nakonec jsme po korekcích v sestavě ale získali sebevědomí zpět, dostávali jsme se do brejků a také dokázali vstřelit uklidňující druhý gól.“

Ludevít Grmela (Brno): "Liberci jsme to hodně usnadnili. Od začátku jsme chtěli
hrát aktivně a napadat soupeře, ale prvních 30 minut se nám to vůbec nedařilo. Až od té 30. minuty se to začalo zlepšovat a začali jsme překonávat střed pole, ale byla z toho bohužel jediná vážnější šance, ze které Kroupa nastřelil tyč. Ve druhé půli tam bylo z naší strany zvýšené úsilí výsledek zvrátit, ale chybělo nám větší štěstí. Naše přechodová fáze nebyla nejlepší, ztráceli jsme hodně míčů, což Liberci umožňovalo chodit do brejků."

Vydáno pod