Na silnicích potkáte optometristy. Změří vám zrak

Zrak nelze podceňovat, využíváme ho všichni – řidiči, cyklisté i chodci. Také tak by se dal shrnout obsah plánované kampaně ministerstva dopravy a jeho oddělení BESIP, dopravní policie a Mezinárodního sdružení optiků a optometristů na ochranu zraku, která má název „Vidíš dobře?“ a začíná 22. dubna.

Cílem kampaně „Vidíš dobře?“ je preventivně působit na řidiče a účastníky silničního provozu, aby si uvědomili nutnost o zrak pečovat. Spuštěna bude 22. dubna a potrvá až do konce letošního roku.

„V rámci preventivní činnosti budou naše hlídky společně s krajskými koordinátory BESIP a optiky upozorňovat řidiče na klíčovou roli zraku. Díky přítomnosti kvalifikovaných optiků si mohou řidiči na místě nechat zrak změřit,“ řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

„K prvnímu vyhodnocení dojde již ke konci června. Celou dopravně preventivní akci pak vyhodnotíme koncem letošního roku,“ dodal vedoucí oddělení BESIP Roman Budský. Výsledky kampaně poslouží k plánování dalších podobně zaměřených akcí BESIPu, které mají potenciál zvýšit bezpečnost silničního provozu.

Statistiky z posledních let jasně ukazují, že dochází k velkému nárůstu očních vad. Obecně k tomu přispívá vyspělá společnost, neboť čím více moderních možností civilizace má, tím se úměrně zhoršují smyslové orgány, zraku nevyjímaje. „Proto je nezbytné zrak nepodceňovat a co nejlépe o něj pečovat. K tomu, doufám, přispěje i preventivní akce, které se rádi účastníme,“ uzavřela problematiku zraku prezidentka Mezinárodního sdružení optiků a optometristů Ivana Urválková.