Mladé lidi bude Ostrava lákat na vědu a techniku

Ostrava – Přilákat děti a mladé lidi k vědě a technice – to je cílem, který stojí za ostravským projektem za více než půl miliardy, který nese název 'Svět techniky'. Jeho stavba na rozloze 10 tisíc metrů čtverečních je v plném proudu. Podobné centrum už funguje v Polsku, denně ho navštíví tisíce lidí.

Jak vzniká vodní vír, co se děje uprostřed uragánu, jak funguje vzduchový polštář nebo třeba z čeho se skládá lidské tělo. Svět techniky ve Varšavě dává lidem možnost vyzkoušet si vědu doslova na vlastní kůži. „Přijel jsem se třídou, zajímá mě úplně všechno. Mohu se naučit hodně o elektřině a dalších různých věcech,“ prohlásil nadšeně jeden z návštěvníků a mluvčí Centra Nauki Kopernik Katarzyna Nowicka doplnila: „Všechny výstavy spojuje jedna myšlenka a propojují se různá odvětví vědy. Záleží na tom, o co má kdo zájem.“ Varšavské Koperníkovo centrum přiláká milion návštěvníků ročně. Zájem je obrovský a časté jsou situace, kdy pokladny hlásí plný stav. Tak vysoké ambice, co se týče návštěvnosti, ve Vítkovicích nemají. I tak ale věří, že nové centrum navštíví více než čtvrt milionu lidí ročně.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Na výstavbě Světa techniky pracují stovky lidí 24 hodin denně. Lešení, které museli použít, sháněli po celé Evropě. Součástí stavby bude unikátní zrcadlo o velikosti 1 500 metrů čtverečních. „Jedna velká část bude fungovat pro ty nejmenší děti od dvou do šesti let, nazývá se Dětský svět. Dále tam bude Svět vědy a objevů, Svět civilizace a také Svět přírody,“ doplnil ředitel Světa techniky Jakub Švrček.

V Ostravě si budou lidé moci procestovat celý vesmír. Zjistí, jaké to je při zemětřesení, co se děje v půdě, nebo budou moci vyzkoušet velké 3D bludiště. První exponáty budou hotové příští rok na jaře, celé centrum se otevře v závěru roku 2014.