Olomouc přerušila sérii porážek, Dukla si opět zastřílela

Olomouc/Hradec Králové – Ukončení série šesti soutěžních proher v řadě se dočkali fotbalisté Sigmy Olomouc, když na Andrově stadionu, když v rámci 24. kola remizovali s Mladou Boleslaví 2:2. Hanáci sice po prvním poločase prohrávali 0:2, ale výborným výkonem v druhé půlce dokázali vyrovnat. Dukla Praha navnaděná týden starou výhrou nad Jabloncem si tentokrát poradila 3:0 s Hradcem Králové, který tak dál zůstává na sestupové patnácté příčce.

Sigma s Boleslaví toužila zlomit sérii neúspěchů a nechat zapomenout na pět porážek z posledních soutěžních zápasů a už v první minutě jí mohl výrazně pomoci kanonýr Ordoš. Jeho střelu z deseti metrů však stačil vyrazit boleslavský brankář Miller.

Naopak Středočeši ukázali mnohem víc efektivity: ve dvanácté minutě se rána Mareše odrazila k Nešporovi, který pohotovou hlavičkou otevřel skóre. Stejný hráč vzápětí mohl slavit i podruhé, ale po zaváhání olomoucké obrany ztroskotal na brankáři Zlámalovi.

Ten už ale ve 26. minutě nestačil na další přesnou hlavičku stopera Johany, který se prosadil po rohovém kopu a radoval se už ze čtvrté branky v sezoně. Dva gólové direkty Sigmou notně zatřásly, na jediné přímé ohrožení boleslavské branky se pak zmohl jen nepřesně střílející Hořava.

Olomoucký kouč Pivarník před druhým poločasem stáhl ze hry Ordoše a jeho nástupce Plšek se hned uvedl drzou individuální akcí. V 55. minutě stejný hráč stál na počátku gólové akce, když vysunul na zteč Javůrka a jeho centr zúročil ve snížení útočník Doležal. Sigma v ligové soutěži po 394 minutách ukončila svůj gólový půst. Vzápětí v dobré šanci selhal domácí Varadi, o vyrovnání se marně pokoušeli také svými pokusy záložníci Hořava s Pospíšilem.

Až necelých dvacet minut před koncem uspěl Plšek, který po rohovém kopu zužitkoval chytré prodloužení Doležala. Potom už měli k vítězné brance blíže hosté: Jarolím se neprosadil z trestného kopu a pak po jeho akci skóroval Nešpor, jemuž ale rozhodčí neuznali gól kvůli ofsajdu.

V hektickém závěru postupoval středopolař Štohanzl sám na Zlámala, který zachránil Sigmě bod výborným zákrokem. V poslední minutě navíc domácí ztratili vyloučeného obránce Vepřeka. Remízu však už Olomouc uhájila, Boleslav na Andrově stadionu neprohrála už v pátém utkání za sebou. Domácí však promarnili šanci dostat se na třetí místo před Jablonec, na nějž nyní ztrácejí jeden bod. Boleslav je nyní sedmá.

SK Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 2:2 (0:2)

Branky: 55. Doležal, 71. Plšek - 12. Nešpor, 26. Johana. Rozhodčí: Paták - Moláček, Proske. ŽK: Vepřek - Jarolím, Štorhanzl, Ševinský, Zahustel. ČK: 90. Vepřek (Olomouc). Diváci: 3 137.

Olomouc: Zlámal - Koutný (69. Petr), Dreksa, Škerle, Vepřek - Pospíšil (90. Janotka), Hořava - Varadi, Ordoš (46. Plšek), Javůrek - Doležal. Trenér: Pivarník.

Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Johana, Ševinský, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš (78. Chramosta), Magera (72. Zahusttel), Štorhanzl - Nešpor (90. Ondřejka). Trenér: Minář.

Fotbalisté Dukly Praha
Zdroj: David Taneček/ČTK

Komplex ze zápasů Hradce proti pražské Dukle pokračuje. Pražané s Východočechy vyhráli i čtvrtý vzájemný zápas v nejvyšší soutěži při skóre 10:0. Dukla naplno zabodovala ve třetím z posledních čtyř utkání a přeskočila Mladou Boleslav na šestém místě. Dukla už v prvním poločase dvakrát zahrozila pokusy španělského forvarda Néstora, který ale nepřekonal domácího brankáře Koubka, nejlepšího hráče domácího týmu.

Po poločase hosté ještě přidali. Výsledkem byly gólové šance, jež byly předzvěstí velkého úderu. V té největší selhal útočník Hašek, který hlavou zblízka minul bránu. Dukla udeřila ve chvíli, kdy se zdálo, že Hradec alespoň zdánlivě vyrovnává hru. Domácí doplatili na to, že jejich kapitán Fukal při útočné akci ztratil míč, a Dukla z rychlého kontru v 65. minutě uspěla po trefě Borka.

Rozzlobení domácí fanoušci začali hlasitě žádat rezignaci kouče Plíška a hradecký tým na hřišti začal kupit další chyby. Dukla zbytek utkání ovládla a hodně jí pomohl i příchod střídajícího Přeučila. Nejprve jeho ránu bez přípravy vyrazil Koubek a v 74. minutě se už prosadil přesnou střelou po kličce obránci.

Přeučil zazářil i při poslední gólové akci Dukly, kdy se blýskl výtečnou přihrávkou skórujícímu Pospěchovi, který zaznamenal už devátý gól v sezoně. Navíc zpečetil druhou výhru Dukly na soupeřově hřišti v ročníku. 

FC Hradec Králové - Dukla Praha 0:3 (0:3)
Branky: 65. Borek, 74. Přeučil, 82. Pospěch. Rozhodčí: Jech - Filípek, Vlasjuk. Diváci: 3490.

Hradec: Koubek - Plašil (68. Hadaščok), Fukal, Hájek Poděbradský - Štěpán (74. Strnad), Hochmeister, Šisler, Harba - Uškovič, Kulič (58. Klapka). Trenér: Plíšek.

Dukla: Rada - Romera, Štětina, Vorel, Vrzal - Malý (78. Kalouda), Borek, Gedeon - Hašek (70. Přeučil), Pospěch, Néstor (85. Engelmann). Trenér: Kozel