Žižkov se dočkal první jarní výhry, Karvinou porazil 3:1

Praha – Fotbalisté Žižkova se po šestizápasové sérii bez vítězství dočkali první jarní výhry, když ve 24. kole druhé ligy na domácím stadionu porazili Karvinou 3:1. O body naopak přišly oba vedoucí celky soutěže. Lídr tabulky, Bohemians 1905, pouze remizoval 0:0 ve Vlašimi, stejným výsledkem skončilo i utkání Znojma na hřišti Táborska. Jejich zaváhání využil Sokolov, který vyhrál na hřišti Ústí nad Labem 2:1 a na druhé Jihomoravany ztrácí již jen tři body.

První jarní výhra Žižkova se však nerodila vůbec snadno, když červenobílí museli výsledek otáčet. Skóre totiž otevřel ve 12. minutě uvnitř vápna nehlídaný karvinský záložník Roman Fischer, už za tři minuty ale bylo vyrovnáno, po rohu se hlavou trefil Richard Kalod.

Ještě před poločasovou přestávkou obrat dokonal Pavel Čermák, který proměnil penaltu za faul, ve druhém poločase ze stejné standardní situace zvýšil Petr Mareš. Karvinský trenér Josef Mazura ve třetím zápase po březnovém příchodu k týmu poprvé ztratil body.

V sestupových vodách žádná změna

Poslední dva týmy tabulky nebodovaly. Šestnáctá Opava prohrála 0:2 ve Varnsdorfu, patnáctá Čáslav podlehla doma Zlínu 1:3. Vítězné celky naopak mohou na čtvrtém a pátém místě stále pošilhávat po postupových příčkách, podobně jako šestý Žižkov.

Opava dostala ve Varnsdorfu oba góly z penalt. První se kopala hned v úvodu, kdy po dlouhém autovém vhazování zahráli hosté ve vápně rukou a Kotiš pokutový kop s jistotou proměnil. 

Horňák oslavil premiéru ziskem bodu

Na lavičce Vlašimi po porážce 1:6 ve Znojmě nahradil Martina Frýdka Michal Horňák a hned v premiéře ho před nadprůměrnou návštěvou čekal souboj s lídrem tabulky. Proti „Klokanům“, kteří vyhráli předchozí tři zápasy, jeho tým zlepšil obranu a poprvé na jaře dokázal neinkasovat.

Hosté z Vršovic si udržovali herní převahu a před přestávkou si také vypracovali dvě šance. Kalina ale minul šibenici a Šmída vychytal Toma. Po přestávce domácí skórovali, ale branka Krmpotiče kvůli ofsajdu neplatila. Proti dalším příležitostem Bohemians znovu úspěšně zakročil Toma a připsal si čtvrtou nulu v sezoně.

Znojmo venku opět zaváhalo

Znojmo je na jaře doma stoprocentní, zato na hřištích soupeřů ještě ani jednou nevyhrálo. K porážce 1:3 ve Zlíně a remíze 0:0 v Sokolově dnes přidalo další bezbrankový výsledek na hřišti Táborska. Hosté se nejblíže zlomení bilance dostali při střele Cihláře, která ale skončila jen na břevnu. Potěšit je tak může alespoň už dvanáctá nula brankáře Hrubého, což je nejlepší bilance ze všech gólmanů v soutěži.

Sokolov se dotahuje na čelo

V duelu nejlepších celků jara si Sokolov vypracoval rozhodující náskok během první půlhodiny. Ve 14. minutě uvolnil kapitán Vaněček Jurdíka a ten otevřel skóre, o druhou branku se postaral o deset minut později sám Vaněček.

Domácí snížili těsně před přestávkou, kdy poslal umístěnou střelu k tyči Moulis. Ve druhé půli už ale ústečtí hráči i přes několik šancí vyrovnat nedokázali a po zimní přestávce poprvé prohráli, naopak Baník zůstává neporažený.

Reportáž ze zápasu Ústí-Sokolov (zdroj: ČT24)

Střížkov si rozdělil body s HFK

Pátou jarní a celkově čtrnáctou remízu v tomto ročníku druhé ligy si připsali fotbalisté Bohemians Praha, na domácí půdě hráli 1:1 s HFK Olomouc. Hosté se posunuli díky lepšímu skóre na čtvrté místo před Ústí nad Labem.

Zelenobílým patřila na Střížkově úvodní čtvrthodina, Hájek ani Očovan ale šance neproměnili a hra se poté vyrovnala. Branky padaly až po změně stran. V 52. minutě Chmelo technicky přehodil Štěpanovského, hned po rozehrání však Laštovka zprava odcentroval a nabíhající Šenkeřík hlavou lízl balon tak, že doplachtil k tyči.

Hanáci byli po změně stran pilnější ve střelbě, v závěru však měli dvě slibné příležitosti strhnout výhru na svoji stranu domácí. V nastaveném čase Demeter prostřelil houštinu těl před brankou, gólman Šrom byl ale na místě. Vzápětí se musel hodně natahovat, aby zneškodnil Pilíkovu pohotovou střelu. Na stavu 1:1 se už nic nezměnilo. Tým Bohemians Praha tak zůstal jediným doma neporaženým celkem v soutěži, na druhé straně jsou posledním mužstvem, které má nulu v kolonce výher venku.

Most ztratil jarní domácí neporazitelnost

Most po výměně realizačního týmu z konce března dvakrát vyhrál, dnes si ale připsal již druhou porážku za sebou a navíc přišel o jarní domácí neporazitelnost. Přitom hned ve čtvrté minutě ho mohl poslat do vedení Ibragimov, jenže neproměnil penaltu a místo toho se dostaly do vedení 2:0 brankami Hodase Pardubice. Jediný úspěch Baníku zaznamenal až 11 minut před koncem Lafrance.

24. kolo druhé fotbalové ligy:

Varnsdorf - Opava 2:0 (2:0)
Branky: 2. a 19. obě z pen. Kotiš. Rozhodčí: Bílek - Zeman, Ratajová. ŽK: Kouřil, Cana, Tvaroha - Květon, Potočný, Prokeš, Kostelný, Sedláček, Zapletal. Diváci: 820.

Čáslav - Zlín 1:3 (1:2) 
Branky: 21. Fikejz - 13. Poznar, 18. Malcharek, 90.+4 Hruška. Rozhodčí: Houdek - Jiřík, Hrabovský. ŽK: Vasilakos - Kořínek, Matějov, Malý, Ruskovský, Poznar, Motal. Diváci: 295. 

Viktoria Žižkov - Karviná 3:1 (2:1)
Branky: 15. Kalod, 38. Čermák z pen., 72. Mareš z pen. - 12. Fischer. Rozhodčí: Adam - Arnošt, Černý. ŽK: Pesta, Kalod, Bartl - Ciku, Hottek. Diváci: 1 032.

Ústí nad Labem - Sokolov 1:2 (1:2)
Branky: 43. Moulis - 14. Jurdík, 24. Vaněček. Rozhodčí: Kalenda - Kříž, Hock. ŽK: Pavlíček, Valenta, Hovorka, Veverka - Vondráček, Hošek, Šamánek, Jurdík. Diváci: 1 021.  

Bohemians Praha - HFK Olomouc 1:1 (0:0)
Branky: 53. Šenkeřík - 52. Chmelo. Rozhodčí: Orel - R. Hájek, Marek. ŽK: Laštovka, Demeter, Očovan, Kuzmanovič, Penc - Čtvrtníček, Chmelo, Žondra. Diváci: 325. 

Vlašim - Bohemians Praha 1905 0:0
Rozhodčí: Mikel - Plesar, Trávníček. ŽK: Krmpotič, Matějka, Vebr, Wojnar - Jindřišek, Cseh. Diváci: 1 164.

Most - Pardubice 1:2 (0:1)
Branky: 80. Lafrance - 17. a 65. Hodas. Rozhodčí: Proske - Kotík, Pochylý. ŽK: Procházka - Janecký, Norek. Diváci: 963.  

Táborsko - Znojmo 0:0
Rozhodčí: Kocourek - Vysloužil, Machálek. ŽK: Mráz, Kočí, Džafič - Mudra, Okleštěk. Diváci: 615.