Znojemská vodovodní síť se konečně dočká rekonstrukce

Znojmo - Dlouho očekávaná oprava znojemských vodovodů a úpravny vody konečně začala. Předcházely jí spory ohledně výběru stavební firmy. Rozhodovalo se formou losování, což kritizoval i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který tendr na zakázku za téměř půl miliardy korun zrušil. Vodovody a kanalizace Znojemsko (VAK) tak musely vypsat standardní výběrové řízení a s opravou čekat celý rok.

Dvě stavební firmy, které vzešly z výběrového řízení vítězně, dnes začaly s plánovanou rekonstrukcí vodovodních sítí ve Znojmě a blízkém okolí. Místní se mohou těšit na novou úpravnu pitné vody, která doposud disponovala zastaralou technologií ze 70. let. Podobná rekonstrukce čeká i všechny vodojemy v okolí Znojma.

Poslední etapou oprav je pak výměna šestnácti kilometrů starého potrubí, jehož stáří je v průměru sedmdesát let. Jsou však i lokality, kde pod povrchem leží sto třicet let staré vodovodní potrubí. „Celá stavba je technicky náročná. Oprava by se mohla dotknout asi padesáti tisíc zákazníků,“ odhaduje dopad velké rekonstrukce znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Omezení v průběhu oprav

Ačkoliv se dělníci pustí do práce za plného provozu, i tak se místní dočkají řady odstávek vody. Znojemští se tak musí připravit na občasné cesty k náhradnímu zdroji vody do přistavených cisteren. Místní obyvatele čekají také některá dopravní omezení. Rozkopané ulice na některých místech částečně zkomplikují průjezdnost autům. Město přitom před pěti lety dokončilo rozsáhlou rekonstrukci kanalizace.

Právě zastaralé vodovodní sítě jsou příčinou rezavé či kalné vody, která občas teče Znojemským z kohoutků. „Zákazníci si stěžují na zápach vody chlorem nebo vypadávání železa. Jako ukazatele používáme chloroform, který je na hranici normy,“ uvedl ředitel znojemské vodárenské společnosti Zdeněk Jaroš.

Rekonstrukce nabídne kvalitnější pitnou vodu nejdříve za rok a půl. „Předání prací je plánováno na říjen roku 2014,“ upřesnil očekáváný konec stavby Gabrhel. Ještě následující rok budou ale vodárny testovat, zda vše funguje podle očekávání. I přesto jsou místní rádi, že se vůbec dočkali zahájení stavby. Výběru stavební firmy totiž předcházely značné peripetie.

V prosinci roku 2011 vybíraly Vodovody a kanalizace Znojemsko deset firem, které předloží své cennové nabídky, kontroverzní formou losování. Ačkoliv byla k výběru použita neprůhledná nádoba, všech dvaadvacet zúčastněných firem mělo možnost hlasovací lístky zkontrolovat a na celý proces dohlížel notář i zástupci vodárenské společnosti, přesto se tento způsob výběru vhodných kandidátů neujal. Jedna ze stavebních firem si na losování stěžovala a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jí dal za pravdu.

Losování firem pro zakázku za půl miliardy ve Znojmě
Zdroj: ČT24/ČT Brno

U takto velké zakázky, která je z osmdesáti procent financována ze Státních fondů životního prostředí, by neměla o výběru firem rozhodovat náhoda, ale výhradně nabídnutá cena, za kterou je stavební společnost schopná zakázku vyhotovit. Antimonopolní úřad tedy celý tendr zrušil, proti čemuž se odvolala společnost Skanska. I přesto jeho verdikt platí.

Znojemská vodovodní společnost musela začít hledat znovu. Tentokrát ale hlavní kritéria tvořila cena a doba, za kterou je stavební firma schopná opravu provést. Místo nejistého losování už VAK vsadil na klasické výběrové řízení. Vítězem se staly dvě stavební firmy, které dnes tolik očekávanou rekonstrukci konečně zahájily.