Některé zastavárny porušují zákon – po prodávajících nevyžadují občanské průkazy

Brno - Brno zažívá v posledních letech boom zastaváren. Podle policistů právě tady často končí kradené zboží. Jen loni našla policie v zastavárnách několik tisíc kusů kradeného zboží. Jen za první čtyři měsíce letošního roku jsou to podle jejich odhadů celé stovky. Nejčastěji zde končí šperky, elektronika nebo drogeristické zboží. Na jaře přibývá také kradených kol.

Praxi prodejců jsme se rozhodli otestovat. Do bazaru v brněnské ulici Cejl, kde sídlí asi desítka zastaváren, jsme poslali figuranta se skrytou kamerou. Prodejkyni nabídl dobíjecí kreditní karty, ještě zabalené v původním obalu. Prodejkyně je bez problémů odkoupila a na občanský průkaz se prodávající ani nezeptala. Provozovatelé zastaváren a bazarů přitom mají ze zákona povinnost výkupy zboží evidovat, aby bylo možné dohledat, kdo případně ukradené věci do provozovny přinesl.

Když do zmíněného bazaru zamířil štáb České televize, prodavačka odvětila, že není možné, že by nechtěla občanský průkaz. Znejistěla ve chvíli, kdy ji redaktorka konfrontovala s nahrávkou. Po chvilce přemýšlení zavolala na další ženu, která štábu zakázala natáčet, a odmítla celou věc komentovat.

Některé zastavárny porušují zákony (zdroj: ČT24)

Podle kriminalistů i České obchodní inspekce podobné chování majitelů nebo personálu zastaváren, které nevyžadují předložení občanského průkazu při prodeji, není výjimkou. U daného zboží potom kvůli kontrolám údaje v evidenci falšují. „Při kontrolách zjišťujeme, zda ji prodávající vede podle zákona a zda má uvedenou osobu, která zboží přinesla. Zda je evidence smyšlená, nebo je napsaná správně dle občanských průkazů nejsme schopní ověřit, proto evidenci předáváme živnostenskému úřadu, případně policii,“ vysvětlila ředitelka jihomoravského inspektorátu České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová.

Problém dopátrat se toho, kdo zboží do zastavárny skutečně přinesl, bývá problémem i pro policii. „Evidence, kterou zastavárníci vedou, je pro nás neprůhledná. Můžeme sice zjistit, který konkrétní člověk to tam dal, ale už ne to, jestli ten občanský průkaz skutečně předložil jeho majitel. Personál nic nevede k tomu, aby ověřoval, zda zrovna tento občanský průkaz nebyl jeho majiteli ukraden,“ popsal obtíže kriminalista.

Co musí zastavárny dodržovat?

  • Každý bazar musí vést evidenci toho, kdo zboží přinesl. Zastavárník je povinnen vzít si od prodávajícího občanský průkaz a údaje z něj včetně čísla průkazu si zaznamenat. V evidenci musí být poznámka také o tom, kdy zboží převzal a v jakém bylo stavu.
  • Zastavárna nesmí mít otevřeno mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ráno. I přesto některé brněnské podniky lákají na noční provoz. Když se do nich ale v noci vypravil náš štáb, tak úspěšný nebyl.

Šampóny i konzervy

Že zastavárny a bazary vykupují opravdu cokoliv, člověku potvrdí pohled do několika z nich. V regálech jsou vedle rádií, televizí nebo mobilních telefonů vyskládané také šampony, mýdla nebo konzervy a káva. „Toto zboží většinou pochází z krádeží v obchodních řetězcích. Zloději to nekradou po kusech, ale rovnou po kartonech a s lupem zamíří do nejbližší zastavárny, aby se toho co nejrychleji zbavil,“ vysvětlil kriminalista. Dodal, že po desáté hodině večer, kdy zastavárny oficiálně musí mít zavřeno, není výjimkou, že se černými výkupnami podobně „horkého“ zboží stávají herny nebo bary. Tradičně se v řadě zastaváren vykupují také mobilní telefony nebo elektronika z mnohdy vykradených aut. Podobných podniků je jen v Brně více než stovka.

  • Ukradené náušnice autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Ukradené náušnice autor: ČT24, zdroj: ČT24

S jarem se v zastavárnách zase více objevují kradená jízdní kola nebo šperky, především zlaté řetízky. „Novým trendem je to, že party mladých lidí ženám vytrhávají náušnice z uší. Evidujeme dokonce případ, kdy malá dívenka měla tak šikovné prsty, že náušnice uměla ukrást, aniž by to oběti vůbec zaregistrovaly,“ dodal policista.

Podle policie by jim v odhalování pachatelů krádeží pomohl elektronický systém, do něhož by majitelé zastaváren a bazarů museli online zadávat předměty, které od svých zákazníků vykoupí. „Pomohlo by nám to v tom, že když někdo oznámí krádež zlatého řetízku a o pár hodin později se objeví nový záznam o výkupu nějakého přetrženého zlatého řetízku v databázi, tak bych věděl, kde začít pátrat. Můžu do této zastavárny jít a zkontrolovat, jestli se nepodobá tomu, o který oběť přišla,“ zamyslel se kriminalista.

Téma zastaváren v pořadu Události v regionech (zdroj: ČT24)