Chráněná dílna musí propouštět

Petrovice - Chráněná dílna Šance pro region v Petrovicích na Karvinsku se topí v problémech a bude propouštět. Dochází jí totiž elektroodpad, který už několik let zpracovává. Dílně ho zajišťovala Společnost ASEKOL. Ta jí ale vypověděla smlouvu. Šance pro region zaměstnává třicet tři zdravotně postižených lidí. Ti se teď bojí o práci.

Miroslav Ondreáš má poruchu růstu. V dílně pracuje už pět let a je na ní existenčně závislý. Nemá totiž nárok na invalidní důchod. „Důchod nemám kvůli tomu, protože v zákoníku je limit 120 centimetrů a já měřím 128, takže mám o 8 cm víc. Máme všichni strach, že to skončí,“ uvedl Miroslav Ondreáš.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Dílna zpracovává elektroodpad z šesti měst na Karvinsku a Třinecku. Třídí měď, hliník, železo a nikl.

Chráněná dílna Šance pro region vznikla v roce 2003 a zpracovává čtyři sta tun nebezpečného odpadu ročně. Teď je všemu konec. Eletroodpad dílně dochází. Zbývá ho jen na tři týdny.

Elektroodpad zajišťovala dílně společnost ASEKOL. Ta s ní ale zrušila smlouvu. Důvodem je fakt, že starých spotřebičů ubývá. „Byli jsme nuceni snížit kapacitu zpracování v Moravskoslezském kraji ze tří partnerů na dva a bohužel tato volba dopadla na organizaci Šance pro region,“ uvedla tisková mluvčí kolektivního systému ASEKOL.

Dílna už svým zaměstnancům krátí úvazky. 

Úřad práce eviduje v Moravskoslezském kraji ke konci března více než devět tisíc osob se zdravotním postižením a volná místa by se dala počítat v jednotkách.

Dílně teď nezbývá nic jiného než obcházet firmy a doufat, že si elektroodpad zajistí sama.