Přijímací zkoušky na střední školy začaly

Moravskoslezský kraj - Střední školy v Moravskoslezském kraji letos nabídly o čtyři sta míst méně než loni. Ubývá totiž dětí. Krajský úřad tak některým středním školám doporučil, aby pro příští školní rok snížily počty tříd.

Jakub Šichel, chodí základní školu s rozšířenou výukou jazyků. Měl proto jasnou volbu. Vybral si jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě, a to i přesto, že šance na přijetí jsou menší. Místo tří tříd, tam otevřou jen dvě. 

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Podle ředitelky gymnázia Pavla Tigrida má škola třikrát víc zájemců a s největší pravděpodobností bude muset odmítat i dobré žáky.

O jednu třídu méně mělo v příštím školním roce otevřít i Mendelovo gymnázium v Opavě. Tady ale doporučení kraje nerespektovali. Ani tak se ale nedostane na všechny. Ze dvou set čtyřiceti čtyř přihlášených vezmou jen devadesát. „Já si myslím, že Kraj tuto situaci pochopí a nebudou žádná odvetná opatření,“ komentoval situaci Petr Pavlíček, ředitel Mendelova gymnázia v Opavě.

Důvodem, proč musí školy snížit počet přijímaných žáků, je úbytek dětí. Zatímco před čtyřmi lety vyšlo z devátých tříd dvanáct a půl tisíce žáků, letos jich bude o tři tisíce méně. 

Nejvíce míst musela ubrat gymnázia, a to z toho důvodu, aby se děti více hlásily na průmyslové školy. „Máme zájem, aby si gymnázia udržela vysokou úroveň a nebyla nucena brát i žáky, kteří na gymnázia nepatří. Na druhé straně nechceme už zavírat odborné školy, o které tak velký zájem není,“ uvedla Věra Palková, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje.

Na Severní Moravě musí přijímačkami projít všichni žáci. Kraj se totiž stejně jako loni rozhodl pro plošné zkoušky. Hlavním důvodem je, aby žákům devátých třid vydržela motivace déle, než do pololetního vysvědčení.