Policie zadržela gang dealerů heroinu

Ostravsko - Detektivové Národní protidrogové centrály rozbili mezinárodní organizovanou skupinu, která se v Evropě zabývala obchodem s heroinem a kokainem. Velká část drogových zásilek směřovala na Ostravsko, zejména na vyhlášenou Stodolní ulici. Při zatýkání gangu spolupracovali policisté i s kolegy ze Švýcarska, Polska a Rakouska.

Akce proti obchodníkům s heroinem a kokainem je po dvou měsících u konce. Ve vazbě je celkem dvanáct dealerů. Tři z nich zatkli policisté ve Švýcarsku, Rakousku a Polsku, zbývající v Ostravě. Heroin vozili z Polska do Ostravy nejčastěji auty s tajnými schránkami.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Jednalo se o mezinárodní organizovanou skupinu složenou ze státních příslušníků České republiky, Kosova, Bosny a Hercegoviny a Makedonie,“ informovala Barbora Kudláčková, mluvčí Národní protidrogové centrály.

V Ostravě měli i lisovací techniku na ředění drogy, aby tak měli větší zisk. Z kila a půl čistého heroinu po naředění paracetamolem a kofeinem získali pět kilo heroinu.

Drogy prodávali přímo tady na proslulé Stodolní ulici a v jejím okolí. Kromě toho vozili naředěný heroin do Rakouska a Švýcarska

„Gram heroinu v Ostravě na ulici se prodává za 800 až 1 000 korun. Gram je přibližná denní spotřeba jednoho narkomana,“ upřesnila Beáta Oravcová, vedoucí kontaktního centra Renarkon, o.p.s.

Přes Česko navíc pašovali z Polska kokain do Vídně. Kriminalisté je sledovali téměř půl roku. Při zátahu jim zabavili téměř čtyři a půl kila heroinu tři sta gramů kokainu. Dealery tak připravili o nejméně deset milionů korun.