Academia film Olomouc hledá další prostory pro diváky.

Olomouc – Počet diváků tohoto Mezinárodního festivalu populárně – vědeckých a dokumentárních filmů rok od roku roste. Organizátoři přitom letos ve městě využili všechny dostupné sály, kde by mohli promítat nebo pořádat přednášky. Jeden ze sponzorů jim nabídl, aby celou akci přesunuli do Prahy. To ale pořadatelé odmítají.

Do filmového sálu v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci v bývalém jezuitském konviktu se vejde asi stovka diváků. Poblíž Horního náměstí je pak Metropol, jediné jednosálové kino ve městě, které pojme na pět set lidí. Potřebám Academia filmu, který si letos nenechaly ujít více než čtyři tisícovky návštěvníků, ale tak úplně nevyhovuje ani jeden prostor.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Organizátoři letos navíc promítali i v sále vlastivědného muzea. Ani to ale nestačilo. Už teď proto hledají další místa, kde by v příštích letech mohli působit.

„Bohužel máme problém s tím, že Olomouc nenabízí pro vhodná projekční místa, která by měla kapacitu kolem dvě stě, tři sta lidí,“ uvedl Petr Vlček, vedoucí produkce AFO.

Možnost přesunout festival do jiného města, kde sály s potřebnou kapacitou jsou, pořadatelé okamžitě zamítli. Proti případnému stěhování jsou i zástupci Olomouce a Univerzity Palackého. „Já myslím, že tento festival má v Olomouci pevné místo a v budoucnu bude moct navazovat i na jiné aktivity typu Pevnost poznání, což je velký projekt právě v oblasti popularizace vědy,“ uvedl Martin Novotný, primátor Olomouce.

I Univerzita Palackého počítá s tím, že do budoucna bude vytvářet podmínky, aby Academia film mohl být právě v Olomouci.

Hlavním tématem letošního Academia filmu byla matematika. Festival chtěl odhalit její krásu a eleganci.

Podle slov dramaturga Petra Bilíka, byl letošní festival zcela jistě nejúspěšnější v historii tohoto podniku, a to jak v počtu diváků, tak v počtu hostů, kteří přijeli z celého světa.

Academia film Olomouc je jedním z nejvýznamnějších festivalů, které v současné době popularizují vědu.