Ostrava znovu zaskočila mistra z Budějovic a k titulu má blíž

Ostrava - Volejbalisté Ostravy ve finále extraligy podruhé zaskočili obhájce titulu z Českých Budějovic a po dnešním vítězství v třetím utkání 3:2 se v sérii hrané na čtyři výhry dostali do vedení 2:1. Čtvrtý zápas se v úterý uskuteční znovu na ostravské půdě.

I třetí partie nabídla extrémně vyrovnaný průběh, který ovlivňovaly detaily, chyby i šťastné momenty v závěrečných výměnách setů. Ostrava si zásluhou svého klíčového hráče Michaloviče v první sadě udržovala mírný náskok až o čtyři body. Hosté však jeho výpady v závěru lépe pokryli, obrátili stav z 15:18 na 21:19 a Rojas pak v setbolu protlačil balon ostravským blokem.

Velkou neřestí Jihočechů dnes ale byly začátky jednotlivých setů. Domácí na ně v tom druhém udeřili výbornou obranou na síti a získali znovu vedení 6:2. Mistr se pracně dotahoval, dokonce otočil skóre na 19:18, ale v závěru ho pohřbily vlastní chyby a nepřesnosti.

Hned v úvodu třetího setu se opět výrazně připomněl Michalovič. Při jeho servisu domácí uhráli šest míčů v řadě a hosté znovu museli likvidovat manko. I když jim ze hry na nějaký čas vypadl zraněný Pláteník, dotáhli a v závěru měli pevnější nervy. Dva úspěšné bloky jim vynesly setbol, který Kriško prvním esem i využil.

Jenže v ohlušující atmosféře přeplněné haly se pak Ostrava vypnula k heroickému výkonu a celý čtvrtý set měla pevně ve svých rukou. Ve zkrácené hře sice Jihostroj vedl 8:6, ale pak se jeho akce rozlámaly o domácí štít jménem Mauler. Za stavu 12:10 už Severomoravané náskok nepustili a v sérii se nečekaně dostali do vedení.

„Znovu se potvrdilo, jak vyrovnané týmy proti sobě hrají. Bylo to o maličkostech v koncovkách jednotlivých setů, ve kterých měl více štěstí soupeř. Prohráli jsme podruhé, ale pořád jsou před námi další zápasy a v těch můžeme napravit, co se nám nepovedlo dneska,“ řekl českobudějovický trenér Jan Svoboda. 

Jeho domácí protějšek Zdeněk Šmejkal souhlasil, že o vítězi rozhodlo několik šťastných okamžiků. „Dnes se k nám otočilo štěstí, které nám chybělo v závěru prvního zápasu v Budějovicích. Tam jsme vedli a pak nás domácí přehráli, dneska to bylo v opačném gardu a v koncovce nám pomohly bloky Maulera. Ale jsem rád, že jsme tolika skvělým fanouškům v naší hale předvedli znovu vynikající volejbal. Budeme se snažit v tom pokračovat,“ řekl Šmejkal.

Finále play off volejbalové extraligy mužů - 3. zápas:

VK Ostrava - Jihostroj České Budějovice 3:2 (-23, 22, -23, 22, 11)

Rozhodčí: Hudík, Labašta. Čas: 128 minut. Diváci: 1200. Stav série: 2:1. 

Ostrava: Wolff 5, Michalovič 36, Fořt 5, Široký 13, Haník 2, Mauler 10, libero Václavík - Záhorský 8, Rodek 3, David, Lach. Trenér: Šmejkal.

České Budějovice: Pláteník 10, R. Mach 8, Habr 1, Rojas 17, Sukuba 12, Kriško 22, libero Michálek - Zapletal, Novotný 1, Fila 11. Trenér: Svoboda.