Kdybychom náhodou skončili v opozici, pro ODS to nic neznamená

Ostrava – Zbyněk Stanjura obhájil post předsedy Regionálního sdružení ODS v Moravskoslezském kraji. Současného ministra dopravy podpořila drtivá většina delegátů regionálního sněmu občanských demokratů v Ostravě.

Stanjura dal najevo, že nevidí současnou situaci ODS, která ztrácí preference i členy, nějak tragicky. Za stěžejní považuje úspěch v komunálních volbách v příštím roce, stojí i o dobrý výsledek v parlamentních volbách. „Chtěl bych, abychom minimálně obhájili pozice z roku 2010. Nicméně, i kdybychom náhodou skončili v opozici, pro budoucnost ODS to nic neznamená,“ řekl Stanjura, který je také poslancem ODS. Dodal, že u západních sousedů je normální, že se velké politické strany střídají v koalici a v opozici.

Stanjura vnímá svůj mandát jako silný. „Moc si toho cením. Možná to plyne i z toho, že jsem se po letech působení v regionu dokázal prosadit i na centrální úrovni,“ řekl politik, který odešel v roce 2010 do Prahy.

Zbyněk Stanjura
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Moravskoslezská ODS má nyní 2100 členů, o rok dříve jich bylo asi o čtyři sta více. Stanjura to nepovažuje za alarmující úbytek. „Je mi líto každého, kdo byl v ODS dlouho, a kdo odešel proto, že je zklamaný z fungování strany v jeho místě, oblasti nebo regionu. Odešli také někteří neaktivní členové. Těch naopak nelituji,“ řekl devětačtyřicetiletý Stanjura.

Zbyněk Stanjura pochází z Opavy, kde byl také v letech 2002 až 2010 primátorem. Od roku 2000 je krajským zastupitelem a v letech 2000 až 2008 byl krajským radním. Je rovněž členem Výkonné rady ODS a předsedou Svazu měst a obcí České republiky.