Spor policie s údajně opilou řidičkou má nečekaný konec

Brno - Případ řidičky z Brna, která se odmítla podrobit dechové zkoušce a policie jí proto nechala odtáhnout její auto, má nečekaný zvrat. Lenka Šimková policii zažalovala a městský soud jí dal zapravdu - vůz dostala zpátky a nemusela ani zaplatit kauci. O několik týdnů později krajský soud vyhověl odvolání policie a předešlé rozhodnutí zrušil. Vůz už ale policie znovu zabavit nemohla. Policisté si stěžují na nevhodný zásah soudu do jejich kompetencí.

O tom, proč v prosinci loňského roku nebyla Lenka Šimková schopná nadýchat, mají policisté jasno. „Zcela zjevně to neudělala proto, že nadýchat nechtěla. Pravděpodobně si byla vědoma toho, že by tím zdokumentovala svoje protiprávní jednání a poskytla policii důkaz o tom, že se něčeho dopustila. Podle vykazovaných indicií byla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky,“ tvrdí ředitel Městského ředitelství policie Brno Martin Kotlan.

Řidička ale celou záležitost popisuje jinak. „Opakovaně jsem se snažila nadýchat do alkoholtestru, ale bohužel marně. Bylo mi řečeno, že ty pokusy jsou nesprávné. Když po mě policisté požadovali odběr krve, tak jsem chtěla alespoň vědět, jaký paragraf zákona mi to nařizuje,“ řekla Šimková.

Policisté jí na místě zabavili auto s tím, že zpátky ho dostane teprve až složí kauci 50 tisíc korun. Zástava auta nebo kauce slouží jako záruka, že se řidič nebude vyhýbat přestupkovému řízení. Jenže Šimková se rozhodla bránit proti zabavení auta soudně a Městský soud v Brně jí dal zapravdu. Auto dostala okamžitě a bez složení kauce zpátky.

Policie se proti rozhodnutí odvolala a krajský soud předchozí rozhodnutí zrušil. Předběžného opatření, na základě kterého žena získala svoje auto zpět, se to ale nijak nedotklo. O pár týdnů později Lenka Šimková bourala znovu a tentokrát už dechová zkouška proběhla úspěšně - žena měla v krvi 1,7 promile alkoholu. Podle brněnských policistů k nehodě nemuselo dojít, pokud by městský soud do případu nevhodně nezasáhl. „Případ je velmi netradiční. Nepředpokládáme, že by se mohl opakovat,“ řekl ředitel.

Riziko zavinění nehody v závislosti na hladině alkoholu v krvi

  • 0,5 promile - 2x vyšší pravděpodobnost nehody
  • 0,8 promile - 5x vyšší pravděpodobnost nehody
  • 1 promile - 7x vyšší pravděpodobnost nehody
  • 1,2 promile - 12x vyšší pravděpodobnost nehody
  • 1,4 promile - 19x vyšší pravděpodobnost nehody
  • 1,6 promile - 25x vyšší pravděpodobnost nehody
  • 1,8 promile - 30x vyšší pravděpodobnost nehody

(zdroj: KfV, Rakousko, Policie ČR)

Druhou nehodu Lenky Šimkové policie zatím vyšetřuje, za předešlou snahu vyhnout se dechové zkoušce jí hrozí mnohatisícová pokuta a odebrání řidičského průkazu.

Opilých řidičů je méně, ale přibývá těch pod vlivem drog

Podle policejních statistik letos za volant usedlo méně lidí pod vlivem alkoholu, narostl ale počet těch, kteří řídili pod vlivem drog. „Pod vlivem alkoholu se na rozdíl od loňského roku jezdilo méně. Přičítal bych to dlouhé zimě. Kvůli počasí řada řidičů raději nevyjížděla, proto jsme zachytili méně opilých řidičů za volantem. U drog se na nárůstu odhalených případů nepochybně podepsalo to, že máme lepší vybavení, speciální testery na drogy,“ vysvětlil vedoucí dopravního inspektorátu Brno-město Roman Póč.

Policejní kontrola
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Dodal, že řidiči pod vlivem drog jsou často velmi agresivní – výjimkou nejsou i útoky ze strany žen. „V únoru policisté vyjížděli k dopravní nehodě, kterou způsobila řidička. V krvi měla jedno promile alkoholu. V průběhu zákroku řidička na policisty útočila klíčem do obličeje, kousala je do rukou. Tam nebylo zbytí, policisté museli použít donucovací prostředky. Nutno dodat, že došlo jen ke zranění policistů, nikoliv ženy,“ dodal Póč. Jeden z policistů si natrhl vazy v rameni, druhý měl natržené vazy mezi palcem a ukazováčkem. Žena si tak zadělala na dvojnásobný problém – zpovídá se z řízení pod vlivem návykové látky a také z útoku na úřední osobu.

V roce 2012 policie evidovala 4 974 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, jde o 6,7 procent z celkového počtu nehod. Při těchto nehodách zemřelo 45 lidí, více než 2,5 tisíce utrpělo nějaké zranění. V porovnání s rokem 2011 došlo k poklesu těchto nehod o zhruba pět procent.

Nejčastěji bourali opilí řidiči ve Zlínském kraji – alkohol měl na svědomí více než 12 procent nehod, tedy dvojnásobek celostátního průměru. Na jižní Moravě došlo kvůli alkoholu k 479 nehodám, zemřel jeden člověk.

Celostátní statistiky za rok 2012:

Nehody zaviněné pod vlivem alkoholu nebo s pozitivním nálezem drog

počet nehod

počet usmrcených

zjištěná hladina alkoholu je nižší než 0,24‰

591

8

zjištěná hladina alkoholu je 0,24 až 0,5‰

287

1

zjištěná hladina alkoholu je 0,51 až 0,8‰

311

4

zjištěná hladina alkoholu je 0,81 až 1,0‰

233

3

zjištěná hladina alkoholu je 1,1 až 1,5‰

763

4

zjištěná hladina alkoholu je 1,51‰ a vyšší

2770

19

zjištěno požití drog i alkoholu

19

6

zjištěno požití drog

154

3

(zdroj: Policie ČR)

Statistika nehod, ve kterých hrál roli alkohol, v roce 2011