Rekord v uložení špekáčků ve Žlebských Chvalovicích

Rekord v uložení špekáčků je na světě. Český občan je snaživý a vynalézavý. Parta kolem Jaroslava Kutílka ze Žlebských Chvalovic v okrese Chrudim, pod Železnými horami, přišla s nápadem, že společně naloží do sklenice o obsahu 360 litrů špekáčky proměněné na utopence. Loňský nápad při ukončení turistické sezóny se ujal a přes zimu se na krásné myšlence pracovalo.

V sobotu dopoledne se parta 20 nadšenců sešla s komisařem z agentury Dobrý den z Pelhřimova a v deset hodin začala soutěž v nakládání špekáčků do sklenice.

„Každý doma má nějakého koníčka a mnoho z nich se zajímá i o naložení nejlepších a nejchutnějších utopenců. Kamarádi mně sdělili, že když máš tady “skleničku„ o obsahu 360 litrů na medovinu, tak do ní můžeme připravit utopence. Nejdříve jsme hledali kde koupit chutné špekáčky. Potom jsme kontaktovali agenturu Dobrý den v Pelhřimově a ta nám sdělila podmínky, že tato soutěž a rekord ještě není nikde zaznamenán“, sdělil Jaroslav Kutílek, jeden z organizátorů společenské akce.

Parta milovníků utopenců měla práci dokonale připravenou, v potravinářských bednách bylo připraveno 2000 špekáčků a dalších 500 pro případ, že jich bude málo. Nejdříve se špekáčky loupaly, další členové je rozkrajovali, krájela se cibule, které bylo připraveno kolem 100 kilo, bylo připravené koření na kila a uvařeno bylo na 150 l nálevu tajného receptu. K tomu byl vyroben přípravek na napichování špekáčků, kterým se ukládaly na dno sklenice. Probíhalo to jako sériová výroba. K zahájení soutěže se hrála písnička, od Jiřího Schelingera rodáka z Bousova, „královstvím je špenát“, ale zde byl královstvím český špekáček.

„Evidujeme pouze zda tento rekord vůbec existuje, a když ne, tak se jedná o ustavující rekord, potom počet uložených špekáčků na čas a i počet lidí, kteří to vykonávají“, pověděl komisař z agentury Dobrý den Tomáš Hrábek.

Rekord v uložení špekáčků - Žlebské Chvalovice
Zdroj: ČT24/Pavel Kalina

Čas běžel neúprosně, ale práce všem šla od ruky. Kolem jedné hodiny odpoledne soutěž gradovala. Za tři hodiny, šest minut a 6 vteřin byla sklenice naplněná k hrdlu, zalitá nálevem a 20 milovníků utopenců si oddychlo a ustavující rekord byl vyhlášen komisařem z agentury Dobrý den z Pelhřimova. Bylo uloženo na 2 265 ks špekáčků, proložených cibulí a paprikou. Nejmladším účastníkem společenské akce byl malý Míša Kutílek, kterému bylo pouze sedm týdnů. Rekord bude nyní zapsán do knihy rekordů a následně bude vydán v české knize rekordů.

Rekord v uložení špekáčků - Žlebské Chvalovice
Zdroj: ČT24/Pavel Kalina

Pavel Kalina, Třemošnice